Od 2015. bar prividna konkurencija na BiH tržištu struje

Autor: N.D. Objavljeno: 14.10.2013. 🕜 11:39 Lokacija: Sarajevo (BiH)

Niske cijene struje u BiH ne motiviraju konkurenciju da uđu na tržište

Od početka 2015. godine bosanskohercegovačka kućanstva bi trebalo dobiti mogućnost izbora od kojeg će opskrbljivača registriranog u BiH kupiti struju, a otvaranje ovakve mogućnosti bi u perspektivi moglo stvoriti turbulencije između tri tamošnje elektroprivrede. Analitičari ocjenjuju da postupak otvaranja tržišta neće dovesti do značajnijeg ulaska stranih opskrbljivača, jer domaće elektroprivrede kućanstvima nude niže cijene struje u odnosu na regiju i Europu. Međutim, činjenica da su cijene "Elektroprivrede RS" (ERS) niže od onih "Elektroprivrede BiH" (EP BiH) i "Elektroprivrede HZHB" najavljuje rušenje postojećih monopola i stvaranje novih tržišnih odnosa. 
U ERS-u smatraju da upravo njihove niže cijene struje predstavljaju najveću barijeru budućoj liberalizaciji tržišta električne energije, što je činjenica koju su u EP BiH izbjegli komentirati. Za EP BiH, pak, ključnu prepreku u planiranoj liberalizaciji predstavlja "nedovoljno definiran pravni okvir". Uprkos različitim pogledima na trenutne prepreke liberalizacije tržišta struje za kućanstva, u obje tvrtke ističu da rade na ispunjavanju dinamike Sporazuma o Energetskoj zajednici Jugoistočne Europe, prema kojem su države potpisnice dužne otvoriti tržište struje od početka 2008. za sve kupce koji nisu kućanstva, a od početka 2015. i za kućanstva. Princip liberalizacije je takav da u njemu može sudjelovati bilo koja tvrtka koja se registrira u BiH za prodaju struje. Tamošnje tržište je već otvoreno na način da tvrtke imaju mogućnost kupovine struje od elektrodistributera kojeg smatraju najpovoljnijim. U elektroprivredama kažu da trenutno rade na razdvajanju djelatnosti distribucije i opskrbe električnom energijom. 
"Zbog činjenice da su cijene po kojima ERS opskrbljuje značajno niže od tržišnih, ni jedan od kupaca u Republici Srpskoj koji su do sada ostvarili pravo na slobodan izbor opskrbljivača nije u dosadašnjem periodu nabavljao električnu energiju na slobodnom tržištu", ističu u sjedištu ERS u Trebinju. U EP BiH su, pak, naglasili da za liberalizaciju tržišta postoji više zakonodavnih prepreka, odnosno da pravni i regulatorni okvir nije u potpunosti usklađen s uvjetima koji vladaju na potpuno otvorenom tržištu. Dodaju da neinformiranost i nepripremljenost kupaca na nove uvjete poslovanja također mogu usporiti proces otvaranja tržišta. Zanimljivo je da je praksa velikog broja europskih zemalja koje su prošle postupak liberalizacije tržišta struje pokazala da ono nije dovelo da pada cijene struje. U Regulatornoj komisiji za energetiku RS kažu da, uprkos tome što bi veći izbor i konkurencija ponuđača na tržištu trebalo smanjiti cijene, praksa otvaranja tržišta u Slovačkoj, Mađarskoj, baltičkim zemljama i Rumunjskoj dovela je do skoka cijena. Među zemljama u kojima je liberalizacija dovela do pojeftinjenja struje pozitivan primjer predstavlja Hrvatska, objavile su Nezavisne novine.

TAGOVI