OPEC+ je razočarao tržišta

Autor: N.D. Objavljeno: 03.06.2022. 🕜 09:42 Lokacija: Beč (Austrija)

Očekivalo se bitnije povećanje proizvodnje i izbacivanje Rusije iz igre, koje se nije dogodilo

Jučerašnji sastanak OPEC+ završio je dogovorom da se poveća proizvodnja u srpnju i kolovozu za 648.000 barela dnevno (0,7% globalne potražnje), što je jedva dovoljno na tržištu kojem očigledno nedostaje sirovine. Cijene nafte na jutrošnjem trgovanju u Aziji reagirale su blagim porastom na 116 USD za naftu tipa WTI, dok je nafta tipa Brent jutros bila na 117 USD/bl. 

Povećanje proizvodnje proporcionalno je podijeljeno među članicama sporazuma, u kojem su i Rusija, Angola i Nigerija, koje nisu dosegnule svoje proizvodne ciljeve. Dakle, izbacivanje Rusije iz podjele proizvodnih kvota, o kojem se spekuliralo zadnjih dana, nije se dogodilo.  Analitičari zaključuju da će opskrba tržišta biti ispod ciljanih 648.000 bl/d, što nije dobra vijest. 

Preniska proizvodnja

Slijedi globalna borba za svaki novi barel na tržištu. Glavnina članica kartela, osim Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije proizvodi maksimalno koliko može. Saudijska Arabija proizvodi 10,5 milijuna barela dnevno i rijetko je u proizvodnji premašila 11 mil. dnevno. SAD ima napete odnose s Arabijom zbog rata u Jemenu i administracija nastoji umilostiviti kraljevinu da na tržište počne ubacivati veće količine nafte, za sada bez uspjeha. 

Ruska proizvodnja nafte je od početka rata u Ukrajini pala za milijun barela dnevno i past će dodatno pošto je Europska unija uvela sankcije na rusku naftu, koje povlače za sobom brojne posljedice koje će smanjiti količine koje Rusija stavlja na tržište, čak i po sadašnjim diskontnim cijenama. Rusija proizvodi ispod OPEC+ cilja od 10,44 mil bl/d, ili cca 9,3 mil. barela dnevno. Industrijski izvori navode da bi sankcije na rusku naftu s tržišta mogle maknuti dva do tri milijuna barela nafte dnevno, što je jako puno.

SAD u problemu, Britanija pomaže kućanstvima

Očekuje se mogući oporavak kineske potražnje za naftom, čija politika "nulte tolerancije na koronavirus" se pokazuje pogubna za ekonomiju zemlje. Ipak, analitičari su oprezni, jer iako su se podigla neka ograničenja u Šangaju i Pekingu, politika partije je ostala ista. Nafta tipa Brent trebala bi idućeg tjedna po mišljenju analitičara pasti, dok je nafta tipa WTI na putu da nastavi cjenovni rast šesti tjedan zaredom, jer je opskrba u SAD-u otežana, s najavama oporezivanja proizvođača i vrlo niskim zalihama. 

SAD razmatra oporezivanje proizvođača nafte i plina kako bi osigurao rabate za kupce, koji godinama nisu plaćali više za napuniti rezervoar - cijena derivata u travnju ove godine bila je 8,3% više nego lani isti mjesec, no u međuvremenu se rast cijena pomalo ispuhao. Ipak, SAD se bori s najvećom inflacijom u 40 godina. 

Exxon Mobile, najveći američki proizvođač u prvom je kvartala udvostručio dobit na 5,48 mlrd. USD, što je izazvalo kritike administracije da tvrtka čuva profit umjesto da investira u proizvodnju i time utječe na smanjenje cijena, objavio je Reuters. Velika Britanija je prošli tjedan najavila da će s 25% oporezivati dobit proizvođača ugljikovodika, za 15 milijardi funti vrijedan paket pomoći kućanstvima. Ona bi trebala dobiti vaučer od 400 funti na račun za energiju, te još veću pomoć za socijalno ugrožena kućanstva.

TAGOVI