Osjeća se osjetna nestašica dizela na tržištu

Autor: N.D. Objavljeno: 17.10.2022. 🕜 08:58 Lokacija: Zagreb

Cijene nafte trenutno su u padu, ali svijet ima novu muku - dizel i loživo ulje

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna znatno pale jer trgovce zabrinjavaju povećani rizici od recesije u nizu gospodarstava, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za 'crnim zlatom'. Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 6,4%, na 91,63 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,6%, na 85,60 USD. Zbog moguće recesije, Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je prognoze rasta potražnje za naftom u ovoj i sljedećoj godini, nadovezavši se na snižene procjene OPEC+-a. 

I u Hrvatskoj ima problema. Uskoro istječu dva tjedna od donošenja posljednje Vladine Uredbe o maloprodajnoj cijeni goriva, a ovog bi tjedna trebala biti donesena nova. Dnevnik Nove TV izvještava da Vladu najviše muči globalna nestašica dizela, goriva koje u pravilu pokreće gospodarstvo te njegova vrlo visoka cijena. 

Dizelskog goriva trenutno manjka, zalihe su niske, poseban problem ima Francuska, zbog nedavnih štrajkova u rafinerijama zbog plaća, što je utjecalo na otpuštanje dizela iz robnih rezervi da se smiri tržište na kojem je povremeno manjkalo goriva. Benchmark fjučersi za isporuku dizela u Europi trenutno su na 180 USD/bl, a sličan problem ima i SAD gdje se kreću između 170 i 190 USD/bl, piše Bloomberg. 

Jako visoke cijene dizela u Europi i SAD-u

Treba znati da su cijene tog goriva u siječnju i veljači bile ispod 30 USD/bl i od tada su počele rasti, varirajući između 35 i trenutno 75 USD/bl, pokazuju podaci za SAD. Visoke cijene dizela imaju potencijal kreirati još jači inflatorni pritisak, osobito ako se trenutni cjenovni 'šiljci' održe, što će utjecati na smanjenje ponude i povećati šanse za globalnu recesiju. Bloomberg piše da se zalihe dizela i loživog ulja u zalihama u nizozemskim lukama, koje služe kao sjeverozapadni europski trgovački hub, vrlo niske. 

Opskrbu pogađa i redovno održavanje u rafinerijama, a neke europske zemlje posežu u državne rezerve. Cijela situacije postaje političko pitanje. Dok je Francuska zaprijetila da će nacionalizirati rafinerije, jer je trećina benzinskih postaja u zemlji ostala bez goriva. U rujnu je Švicarska savjetovala građanima da s plina prijeđu na loživo ulje, tamo gdje je to moguće. 

Analitičari upozoravaju da će se u nestašici plina općenito posezati za loživim uljem, što će pojačati pritisak na dizelska goriva. Međunarodni monetarni fond (MMF) prošloga je tjedna u jesenjim prognozama upozorio da će trećina svjetskog gospodarstva vjerojatno zabilježiti pad u ovoj ili idućoj godini zbog pada realnog dohotka i rasta cijena.

TAGOVI