Ove zime moglo bi se i - bez mobitela

Autor: N.D. Objavljeno: 29.09.2022. 🕜 12:31 Lokacija: Pariz (Francuska)

Četiri telekom operatera upozoravaju da bi zbog redukcija Europa mogla ostati bez mogućnosti korištenja mobitela

Nekoć nezamislivo, mobilni telefoni mogli bi postati privremeno neupotrebljivi diljem Europe ove zime ako restrikcije struje ili racionalizacija energije onesposobe dijelove mobilnih mreža diljem regije, javlja Reuters pozivajući se na dobro obaviještene izvore. Situacija s dobavom energije povećava šanse za nestašice struje, a telekom tornjeve napaja električna energija. Europa ima gotovo pola milijuna telekomunikacijskih tornjeva i većina njih ima pomoćne baterije koje traju oko 30 minuta za pokretanje mobilnih antena. No, to je to, a očekuje da obaveza uštede energije u vršnom opterećenju do 10%, što znači - redukcije struje. 

Dužnosnici telekomunikacijske industrije kažu da se boje da će jaka zima staviti europsku telekomunikacijsku infrastrukturu na test, prisiljavajući tvrtke i vlade da pokušaju ublažiti utjecaj. Trenutačno nema dovoljno rezervnih sustava u mnogim europskim zemljama da se nose s raširenim prekidima napajanja, izjavila su četvorica direktora telekomunikacija, povećavajući izglede za prekide rada mobilnih telefona. 

Francuska - bez struje do 2 h

Francuska je osobito ugrožena pošto je velik broj nuklearki van pogona. Plan koji je iznio distributer električne energije Enedis uključuje potencijalna isključenja struje do dva sata u najgorem slučaju, rekla su dva izvora upoznata s tim pitanjem. Opći nestanci električne energije utjecali bi samo na dijelove zemlje na rotirajućoj osnovi. Bitne službe poput bolnica, policije i vlade neće biti pogođene, rekli su izvori. 

Očekuje se da europski telekom operateri revidiraju svoje mreže kako bi smanjili dodatnu potrošnju energije i modernizirali svoju opremu korištenjem energetski učinkovitijih radijskih dizajna, rekla su četvorica direktora telekomunikacija. Kako bi uštedjele energiju, telekomunikacijske tvrtke koriste softver za optimizaciju protoka prometa, tjeraju tornjeve da "spavaju" kada se ne koriste i isključuju različite pojaseve spektra, rekli su izvori upoznati s tim. 

Njemačka u problemu, ali i Italija, Francuska..

Telekom operateri također surađuju s nacionalnim vladama kako bi provjerili postoje li planovi za održavanje kritičnih usluga. U Švedskoj i Njemačkoj telekomi su svojim vladama izrazili zabrinutost zbog potencijalnih nestašica električne energije, reklo je nekoliko izvora upoznatih s tim pitanjem. U Njemačkoj Deutsche Telekom ima 33.000 mobilnih radijskih stanica (tornjeva) i njegovi mobilni sustavi za hitne slučajeve mogu podržati samo mali broj njih u isto vrijeme, rekao je glasnogovornik tvrtke. Deutsche Telekom koristit će mobilne sustave napajanja za hitne slučajeve koji se uglavnom oslanjaju na dizel u slučaju dugotrajnih nestanaka struje, rečeno je. 

Francuska ima oko 62.000 mobilnih tornjeva, a industrija neće moći sve antene opremiti novim baterijama, rekla je predsjednica FFT-a Liza Bellulo. Navikle na neprekinutu opskrbu električnom energijom desetljećima, europske zemlje obično nemaju generatore koji bi opskrbljivali struju na dulje vrijeme. Švedski regulator telekomunikacija PTS financira kupnju prenosivih benzinskih postaja i mobilnih baznih stanica koje se povezuju s mobilnim telefonima kako bi podnijele dulje nestanke struje, rekao je glasnogovornik PTS-a. 

Talijanski telekom lobi rekao je Reutersu da želi da se mobilna mreža isključi iz bilo kakvog prekida napajanja ili uštede energije i da će o tome raspravljati s novom talijanskom vladom.

TAGOVI