Poljska je podnijela tužbu Europskom sudu pravde protiv ključnih europskih energetskih politika

Autor: N. D. Objavljeno: 31.08.2023. 🕜 10:54 Lokacija: Varšava (Poljska)
  • Pogled na Varšavu (izvornik: corneliusV from Pixabay, 2023.)

• Varšava, Poljska
    Izvor: corneliusV / Pixabay

Poljska kaže da su odluke trebale biti donošene jednoglasno jer utječu na suverenost zemalja u energetskom miksu

Poljska pretendira na Europskom sudu pravde osporiti neke ključne europske energetsko-ekološke politike, koje smatra nezakonito donesenima u Europskom vijeću i Europskom parlamentu i štetnima za svoju državu. Poljska je najskeptičnija zemlja EU kada je u pitanju klimatska politika iz paketa „Fit for 55“. Još uvijek se snažno oslanja na ugljen i ima manje financijske snage za zelenu tranziciju od bogatijih zapadnih zemalja EU-a, a sada se nada da će im se u svojevrsnoj pobuni pridružiti još koja EU članica. Nedavno usvojeno zakonodavstvo EU-a o klimi nije pravilno ocijenjeno, premašilo je ovlasti Bruxellesa i sada prijeti poljskom gospodarstvu, kao i energetskoj sigurnosti, tvrde pravni argumenti objavljeni u ponedjeljak 28. kolovoza.

EU je proteklih mjeseci odobrio niz klimatskih zakona, s ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova na 55% ispod razine iz 1990. do 2030.. Varšava osporava te zakone i sada namjerava srušiti neke od njih na sudu – uključujući teško postignuti sporazum o zabrani prodaje novih automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem do 2035..

 
Poljski argumenti

 

Uz to, Varšava želi poništiti nedavno dogovoreni zakon o korištenju zemljišta i šumarstvu (LULUCF), staro zakonodavstvo kojim se ažuriraju ciljevi smanjenja emisija za 2030. za zemlje EU-a i još jedan koji mijenja broj dozvola za onečišćenje na tržištu ugljika u tzv. rezervi stabilnosti. Poljska također nastoji osporiti mehanizam EU-a za prilagodbu granice ugljika, koji je uveo prvu carinu u svijetu na robu s intenzivnim ugljikom koja ulazi u Europsku uniju, tzv. CBAM.

Ključni stup poljskog argumenta je da su politike EU-a o klimi trebale biti dogovorene jednoglasno jer utječu na suverene odluke zemalja o njihovom izboru energetskog miksa i korištenja zemljišta, prema dokumentu u kojem se navode pravni argumenti Poljske.

Usvajanjem zakona krše se pravni sastavni elementi EU-a „nedonošenjem osporene odluke na temelju te odredbe Ugovora, za koju je potrebna jednoglasna odluka u Vijeću, unatoč činjenici da osporena odluka značajno utječe na izbor države članice između različitih izvora energije i opću strukturu svoje opskrbe energijom”, navodi Poljska, piše Euractiv.

Izvor: ssuaphotos / Shutterstock
Elektromobilnost rezervirana za bogate

Poljska također upozorava da određeni zakoni, uključujući promjene u rezervi tržišta ugljika i ciljeve smanjenja emisija za pojedinu zemlju, ugrožavaju njezinu energetsku sigurnost jer ne uzimaju u obzir individualnu situaciju zemalja članica EU-a.

“Sporna uredba o zabrani motora s unutarnjim izgaranjem nameće pretjerana opterećenja povezana s prijelazom na mobilnost s nultom emisijom europskim građanima, posebno onima koji su slabijeg imovinskog stanja, kao i sektoru europskih automobilskih tvrtki. To prijeti ozbiljnim negativnim posljedicama za europsku automobilsku industriju, socijalnom i prometnoj isključenosti siromašnijih osoba i povećanoj nejednakosti među građanima u pogledu životnog standarda”, dodaje se.

Štoviše, širi socioekonomski učinci ovih zakona nisu temeljito procijenjeni, posebice zakonodavstvo koje mijenja dozvole dostupne u rezervi stabilnosti tržišta ugljika, tvrdi Varšava.

To je usvojeno "na temelju nepotpune, zastarjele i netočno provedene procjene utjecaja koja je pripremljena korištenjem podataka koji nisu uzeli u obzir oružani napad Rusije na Ukrajinu i energetsku krizu koja je iz toga proizašla", tvrdi Poljska.

 
Bruxelles: Poljska nema šanse

 

Bruxelles odbacuje argumente Poljske. Glasnogovornik Komisije rekao je da je izvršna vlast EU-a primila na znanje pravni izazov Poljske, dodajući da je na Sudu pravde EU-a da presudi o slučaju.

Komisija tvrdi da su mjere o kojima je riječ u potpunosti usklađene s Ugovorima i pravom EU-a,” ustvrdio je glasnogovornik, rekavši da je Komisija predložila te dijelove zakona u svrhu provedbe Europskog zakona o klimi, “koji postavlja pravno obvezujuće ciljeve smanjenja emisija -55% do 2030. i nulte neto emisije do 2050. Komisija trenutno detaljno analizira poljske pravne postupke i može zatražiti intervenciju u slučaju", koji je usmjeren protiv Europskog parlamenta i Vijeća, dodao je glasnogovornik.

Promatrači u Bruxellesu i Varšavi prethodno su za EURACTIV rekli da slučaj ima male izglede za uspjeh, pozivajući se na pravni presedan od prije nekoliko godina u kojem je Sud pravde EU-a odbio sličnu tužbu Poljske protiv tržišta ugljika u EU-u.

"Naše tumačenje je da ovime dominira nacionalna politika, kako bi se izgradio narativ kampanje za nadolazeće poljske izbore kasnije ove godine", rekao je Klaus Röhrig iz NGO-a Climate Action Network (CAN) Europe.

TAGOVI