Posljedice američke zabrane uvoza ruske nafte

Autor: N.D. Objavljeno: 09.03.2022. 🕜 08:20 Lokacija: Washington (SAD)

Britanija i SAD idu s embargom, EU se ne osudi

Predsjednik SAD-a Joe Biden objavio je jučer zabranu uvoza ruske nafte i ostalih energenata, dok je Britanija poručila da će postupno do kraja ove godine ukinuti uvoz ruskih energenata. Obje zemlje nisu toliko ovisne o uvozu ruske nafte kao Europa, koja 25% potreba podmiruje iz Rusije. Njemački "saveznici" zato nisu slijedili potez krajnjeg zapada. 

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u utorak je opravdala odluku Berlina da ne zabrani uvoz ruske nafte kao odmazdu za invaziju na Ukrajinu, rekavši da bi to gurnulo Njemačku u kaos što bi prije bila pobjeda nego poraz za Kremlj. Njemačka je ovisna o Rusiji za trećinu uvoza nafte, što je puno veća ovisnost od SAD-a. "Zemlja bi stala, ne bi se mogli kretati", rekla je Baerbock, javljaju agencije. Cijena barela nafte na azijskom tržištu jutros je prešla 130 USD/bl,, dok je cijena benzina u SAD-u dosegnula rekordne razine. 

Rusija: Dvosjekli mač

"Pritisak američkih sankcija na Rusiju odavno je prešao sve granice političkog i ekonomskog smisla", napisalo je rusko veleposlanstvo u Washingtonu na svojoj Facebook stranici. "Kao i obično, Sjedinjene Države ne razmišljaju o činjenici da su ograničenja uvijek dvosjekli mač", navelo je veleposlanstvo dodavši da očito da će odbijanje naših resursa dovesti do značajnih fluktuacija na globalnim energetskim tržištima, što će negativno utjecati na interese tvrtki i potrošača, prvenstveno u samim Sjedinjenim Državama. Globalno, ruskom naftom se već danima trguje uz diskont, a kupci oklijevaju kupiti je zbog imidža. 

Europski vozači prilično su pesimistični jer su cijene goriva na crpkama znatno porasle ovaj tjedan pa agencije primjerice javljaju da taksiji više ne kruže ulicama nego čekaju klijente. Ljudi će početi intenzivnije štedjeti na onome čemu mogu, ako moraju koristiti automobil. Iako mnoge države primjenjuju neki oblik kontrole cijena goriva, kao Hrvatska, koja je smanjila marže i druga davanja, visoke cijene energije - uz jačanje cijena baš svih ostalih roba na tržištu (!), što je nezapamćeno, značajan su generator inflacije koja je u eurozoni trenutno blizu 6%. 

TAGOVI