Preprodaja plina: traži se odgovornost članova Uprave INA-e

Autor: B.O. Objavljeno: 01.09.2022. 🕜 08:24 Lokacija: Zagreb

Želimo da se u pravnom procesu utvrdi odgovornost onih koji su to djelo počinili, kaže Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je jučer kako će zbog afere s preprodajom plina zatražiti odgovornost svih članova Uprave INA-e. 

"Danas smo imali sastanak parlamentarne većine, razmotrili smo najaktualniju političku temu koja zaokuplja pozornost hrvatske javnosti od subote ujutro. Riječ je o predmetu INA koji se odnosi na zločinačko udruženje, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranje novca. Mi, Vlada i parlamentarna većina zgroženi smo, šokirani i osuđujemo na svaki način udruživanje za počinjenje ovakvog kaznenog djela u vremenu najveće energetske krize koja je pogodila ne samo Hrvatski i Europu, nego i cijeli svijet", rekao je Plenković, dodavši kako su razmatrana tri aspekta tog slučaja koja se čine izrazito važna kako bi svi razumjeli kakav će biti slijed aktivnosti. 

"Naša ključna poruka je da su institucije hrvatske države, dapače institucije hrvatske Vlade, bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe. Dakle, njega, u biti, nisu otkrile ni policija niti pravosudna tijela, već, naprotiv, Ured za sprečavanje pranja novca, koji djeluje kao samostalni odjel u okviru Ministarstva financija. Ta je poruka vrlo bitna da se razumije kako je krenuo cijeli proces otkrivanja ovoga slučaja", istaknuo je, dodavši kako su se u drugoj fazi, naravno, uključili USKOK, policija i DORH te se sada vidi pravosudni slijed ovih aktivnosti. 

"Želimo da se u pravnom procesu utvrdi odgovornost onih koji su to djelo počinili. Naravno, o tome će odlučiti sud", izjavio je.

 

Saga o privatizaciji

Druga poruka se odnosi na upravljanje INA-om. Plenković je stoga poručio kako su u Vladi izrazito nezadovoljni što Uprava INA-e nije vidjela da se događaju takve stvari. 

"Hrvatska je drugi najveći suvlasnik u INA-i. Većinski vlasnik je MOL koji ima 47 posto, a Hrvatska 44 posto. Cijelu sagu o prvoj privatizaciji u vrijeme Ivice Račana i vlade SDP-a te drugu u vrijeme vlade HDZ-a Ive Sanadera, znate dobro. Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja INA-om loš iz nekoliko razloga: prvo je što ta lista ovlasti za dopušteno odobrenje na određeni način izbjegava u pojedinim situacijama nadležnosti koje bi u nekom drugom trgovačkom društvu, bilo ono državno ili privatno, imali članovi uprave toga društva. Neovisno o tome, to ne oslobađa odgovornosti one koji su članovi uprave da im se u njihovoj hijerarhiji ispod dogodi ovakav slučaj razmjera u kojem četvrta razina upravljanja ima ovlast za potpisivanje ovakvih ugovora, štetnih za INA-u i državu, čije političke posljedice gledamo proteklih nekoliko dana. Stoga ćemo zatražiti odgovornost svih članova Uprave INA-e, i hrvatskih i mađarskih članova, kao i predsjednika Uprave INA-e. To bez ikakvih dilema", napomenuo je, dodajući kako će se tijekom sastanaka s drugim većinskim dioničarem, a to je MOL, zatražiti i razgovori o promjeni načina upravljanja INA-om.

 

Izazovi energetske krize 

Treći element o kojem smo razgovarali je pak onaj politički. 

"Dakle, jasna, nedvojbena, čvrsta potpora svih članica i članova parlamentarne većine, potpora Vladi, stabilnosti koalicije i daljnjim aktivnostima u pronalaženju rješenja za ključne izazove hrvatskoga društva u ovom trenutku, a to su izazovi energetske i prehrambene krize, suzbijanja inflacije, pomoći građanima i gospodarstvu. To je ključna poruka – većina je stabilna, Vlada će normalno nastaviti svoje aktivnosti, fokusirat će se na ono što je njena temeljna zadaća, a to je da pomaže građanima u ovoj krizi, kao što smo učinili u niz kriza s kojima smo do sada bili suočeni", naglasio je, među ostalim, Plenković, javlja Vlada.

TAGOVI