Priprema se povijesno najveći IPO elektroprivrede u Istočnoj Europi

Autor: N. D. Objavljeno: 12.04.2023. 🕜 10:03 Lokacija: Bukurešt (Rumunjska)
  • Brana hidroelektrane u Alpama (izvornik: studio23 / Shutterstock, 2018.)

• hidroelektrana, brane, hidroenergija
    Izvor: studio23 / Shutterstock

Rumunjska Hidroelectrica listat će 20% vojih dionica na bukureštanskoj burzi

Teku pripreme za najveću inicijalnu prodaju dionica jedne elektroprivrede u Istočnoj Europi. Rumunjska elektroprivreda Hidroelectrica trebala bi ići u IPO s do 20% svojih dionica, čiju vrijednost je Bloomberg procijenio na 2,3 milijarde EUR-a. 

Proizvođač Hidroelectrica ima tržišni udio na rumunjskom tržištu veći od 8%, više od pola milijuna kupaca, po čemu je četvrta po tržišnoj snazi  i proizvodi više od trećine električne energije u Rumunjskoj. Vrijednost kompanije procijenjena je na 12 mlrd. USD, a godišnja proizvodnja joj je lani bila 13,5 TWh, s prodajnom cijenom električne energije na razini 112 EUR/MWh ili 65% više nego 2021. Lanjska dobit je na razini 800 mil. EUR, pišu rumunjski mediji. 

Hidroelectrica će provesti IPO na Bukureštanskoj burzi do lipnja, nakon što u travnju podnese prospekt tijelu za financijsko tržište ASF-u, objasnio je Ziarul Financiar.

 

Država bi mogla smanjivati svoj udio u Hidroelectrici

 

Time bi se ispunio rok do kraja lipnja koji su prošle jeseni dogovorili premijer Nicolae Ciuca i Fondul Proprietatea. IPO je osmišljen kako bi omogućio fondu za restituciju Fondul Proprietatea (FP) da unovči dio svojih 20% udjela u Hidroelectrici, a procjenjuje se da bi rumunjska država u budućnosti bi mogla smanjiti svoj udio od 80% na 65%-70%. 

Priželjkivao se paralelan listing na londonskoj burzi no, mirovinski fondovi zainteresirani za dionice već su značajni dioničari FP-a, a to je pridonijelo ishodu glasovanja na skupštini dioničara FP-a 15. studenoga kada je odobren scenarij jedinstvene kotacije.

Prema najnovijim službenim podacima koje navodi Profit.ro, rumunjski institucionalni ulagači drže više od 40% glasačkih prava u Fondul Proprietatea kao dioničari, a rumunjski pojedinačni dioničari gotovo 23%.

Nakon kupnje prve vjetroelektrane od njemačkog Steaga 2021. Hidroelectrica namjerava jačati svoj portfelj zelenih projekata. 

TAGOVI