Problemi s izuzecima na rusku naftu tek počinju

Autor: N.D. Objavljeno: 01.06.2022. 🕜 10:32 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Zabrana izvoza derivata iz zemalja koje primaju rusku naftu?!

Veleposlanici država članica sastat će se danas kako bi finalizirali šesti paket sankcija prema Rusiji, koji podrazumijeva zabranu izvoza ruske nafte morskim putem, ali daje izuzeća nekim zemljama koje naftu dobivaju cjevovodima, naftovodom Družba - Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Njemačka i Poljska su izjavile da će se na dobrovoljnoj bazi odreći te opskrbe do kraja godine. Mađutim, Mađarska je izborila privremeni izuzetak (pitanje do kada) ali je zatražila da joj EU plati tranziciju. 

Čini se da problemi za izuzete zemlje tek počinju. Poljska je predložila da se povlaštenima zabrani izvoz naftnih derivata od jeftinije nafte, što će biti problem za Češku i mađarski MOL, a moguće i za Hrvatsku i sve zemlje u regiji koje uvoze mađarski dizel. MOL-ova rafinerija u Szazhalombatti trenutno koristi između 64% i 95% ruske nafte, a MOL je procijenio da će im trebati dvije do četiri godine i ulaganje od 500 do 700 mil. USD za razinu proizvodnje koja bi osigurala opskrbu Mađarske i regije.  

Ukrajinska prijetnja

Mađarska bi se mogla prebaciti na uvoz nafte pomorskim putem, preko hrvatskog JANAF-a. Hrvatski i mađarski premijeri su procijenili da bi za potrebne prilagodbe naftovoda trebalo od 45 do 60 dana, u što će trebati uložiti, dok je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ulaganja prethodno procijenio na 200 mil. eura. Te prilagodbe će osigurati opskrbu naftom Mađarske i Slovačke iz tog pravca. Szijjarto je za mađarske medije izjavio da se u Zagreb, na sastanak s ministrom gospodarstva Filipovićem uputio zbog toga što se Mađarska mora pripremiti na "nemogućnost dopreme nafte", jer "su čuli da se "Ukrajinci prijete da će zaustaviti tranzit naftovodom Družba".


Prva žena EK Ursula von der Leyen nije spominjala koliko bi novca Mađarska (i možda Hrvatska) mogle dobiti za prilagodbu sankcijama na naftu. Primjerice, privatni vlasnici naftovoda TAL, koji povezuje Trst i Karlsruhe sami će ulagati u razvoj infrastrukture. Iz prijedloga REPower EU, vrijednog 20 mlrd. eura procjenjuje se da će Mađarska dobiti 346 mil. eura, što je otprilike polovica cijene ulaganja u naftnu infrastrukturu. 

TAGOVI