Procjenjuje se da je Rusija izgubila 90% europskog tržišta nafte

Autor: N.D. Objavljeno: 22.11.2022. 🕜 08:42 Lokacija: Moskva (Rusija)

Čak su i kupci u Indiji i Kini oprezni oko kupnje ruske nafte

Rusija je već izgubila više od 90% svog prijašnjeg najvećeg europskog tržišta, onog sjeverne Europe, budući da su isporuke pale na ispod 100.000 barela dnevno posljednjih tjedana s više od 1,2 mil./bpd prije ruske invazije na Ukrajinu, prema Bloombergovim procjenama. Embargo EU-a na uvoz ruske sirove nafte pomorskim putem i pridruženi mehanizam ograničenja cijena ruske sirove nafte trebali bi stupiti na snagu 5. prosinca. 

Rusija je već izgubila više od 90% svog najvećeg tržišta uoči veljače. Kupnja u Rotterdamu, s isporukama u nizozemsko središte u četiri tjedna do 18. studenog, pali su na samo 95 000 bpd, prema procjenama Bloomberga. Oko 75% ruske sirove nafte koja se sada ukrcava u baltičkim lukama u Rusiji ide prema Aziji, gdje indijski i kineski kupci nisu bježali od kupnje ruske nafte, posebno ranije ove godine, uz velike popuste. 

Oprezni Azijati

Sada kada su embargo EU i ograničenje cijena EU-UK-G7 udaljeni samo dva tjedna, počeli su se pojavljivati ​​znakovi da se kupci u Indiji, na primjer, utrkuju osigurati utovar zaliha prije 5. prosinca i iskrcaj u odredišnoj luci prije 19. siječnja koji neće podlijegati embargu i ograničenju cijena. No, kupci u Indiji i Kini navodno su oprezni s kupnjom ruske nafte nakon 5. prosinca, čekajući da se raščisti kako će se primjenjivati ​​ograničenje cijena i hoće li doći do nekih posljedica za kupce ruske sirove nafte nakon što sankcije stupe na snagu. 

Embargo EU-a na rusku naftu stvorit će velike neizvjesnosti na globalnim tržištima nafte i proizvoda u samo nekoliko tjedana, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom mjesečnom Izvješću o tržištu nafte prošlog tjedna. Usred znakova slabljenja rasta potražnje za naftom, "približavanje embarga EU-a na uvoz ruske sirove nafte i naftnih proizvoda i zabrana pomorskih usluga dodat će dodatni pritisak na globalne naftne bilance, a posebno na već iznimno skučena tržišta dizela", IEA zaključuje. “Predložena gornja cijena nafte mogla bi pomoći u ublažavanju napetosti, ali ostaje bezbroj neizvjesnosti i logističkih izazova”, rekla je agencija.

TAGOVI