Radna skupina za NE Krško 2 upravo je započela s radom

Autor: N. D. Objavljeno: 26.09.2023. 🕜 13:20 Lokacija: Zagreb
  • Pogled na postrojenja NE Krško i vodozahvat na Savi (izvornik: GEN Energija, 2023.) 

• NE Krško, GEN Energija, nuklearne elektrane
    Izvor: GEN Energija

Slovenija će ići na referendum oko novog bloka u Krškom, a interes za novim blokom postoji i u Hrvatskoj

U Ljubljani se jučer na osnivačkoj sjednici sastala radna skupina za projekt gradnje novog nuklearnog bloka u NE Krško. Radno tijelo osnovano je ovaj mjesec, a zadaća mu je na temelju posebnih zakonskih propisa ubrzati izgradnju, rekao je nakon sastanka premijer Robert Golob, javljaju slovenski mediji.

Računa se da će novi blok koštati više od 10 milijardi eura a ako konačna investicijska odluka bude donesena 2027. ili 2028. kako je planirano, cilj je da bude na mreži 2038. godine. Inicijalni plan je bio gradnja reaktora snage do 1.000 MW, no moguće je da će biti riječ o dva reaktora, ukupne snage 2.400 MW, objavljeno je prošli tjedan, nakon sastanka s predstavnicima lokalnih vlasti. Slovenija će provesti referendumsko izjašnjavanje o projektu. 

 
Kvalitetne podloge za referendum

 

"Svrha radne skupine je pripremiti sve podloge, uključujući i pravne, kako bi stanovnici Slovenije mogli kvalitetno odlučiti hoće li podržati gradnju nove nuklearne elektrane. Već danas znamo o čemu ćemo provesti referendum, ali trebamo imati sve spremno kako bi ljudi mogli kvalitetno i informirano odlučiti o NEK-u 2", rekao je premijer Golob, napomenuvši kako nije poznato da bi prema postojećoj zakonskoj regulativi, prema prvim pripremljenim projekcijama, GEN energije takav objekt mogao biti izgrađen tek 2049. godine.

"Ovaj podatak pokazuje da nema smisla na ovakav način ulaziti u takav projekt", naglasio je Golob i dodao da je jasno da treba drugačije pristupiti poslu, jer je cilj imati ekonomičniju elektranu, isplativiju i brže izgrađenu. Zbog toga će radna skupina kojoj je na čelu iskusni energetičar i nuklearni stručnjak Danijel Levičar, imati puno posla, a očigledno je da će trebati donijeti posebno zakonodavstvno samo za ovaj projekt. Hrvatski HEP je uz potporu Vlade i premijera Plenkovića u više navrata iskazao svoju želju da investira u novi blok u Krškom. 

 
Interes za ulaganje u novi blok iz susjedstva

 

Levičar je rekao da će, prema procjeni investitora, GEN energije, NEK 2 biti priključena na mrežu 2038. godine. "U svakom slučaju 2038. godina je jako daleko. Ciljevi radne skupine i investitora su više kratkoročni, kako projekt dovesti do konačne investicijske odluke koja se očekuje negdje 2027., 2028. godine“, objasnio je. "Na početku smo razgovarali i o investitorima iz inozemstva, tko je zainteresiran, te o ukupnoj vrijednosti projekta koja će premašiti 10 milijardi eura. U međuvremenu su se mijenjali i kapaciteti reaktora, a govorilo se i o eventualnom rješenju za još snažnije reaktore", naveo je i dodao da interes za suinvestiranje pokazuju susjedne zemlje ili njihovi proizvođači električne energije, ali trenutno, prema njegovim riječima, još nismo u fazi izbora suinvestitora, tako da je to trenutno još uvijek slovenski projekt.

Tek kada se donese odluka o investiciji znat će se kolika će biti njezina vrijednost i tko će u njoj sudjelovati, pojasnio je Levičar.. Slovenski mediji pišu da su u igri američka, francuska i korejska tehnologija. Svoje protivljenje već je izrazila Austrija.

TAGOVI