Rusija počinje proizvodnju litija

Autor: N. D. Objavljeno: 13.07.2023. 🕜 13:08 Lokacija: Moskva (Rusija)
  • ruda litija (izvornik: Shutterstock, 2019.)

• litij, rudarstvo
    Izvor: Shutterstock

Rusija ima nekoliko potvrđenih ležišta "bijelog zlata" a samodostatna želi postati do 2025.

Rusija je najavila pokretanje proizvodnje litija koji se koristi za izradu baterija za električna vozila. Najavio je to potpredsjednik ruske Vlade Denis Manturov. Iako se o ruskim rezervama "bijelog zlata" ne zna puno, Manturov najavljuje da će Rusija sve domaće potrebe za rijetkim metalima zadovoljiti iz domaćih izvora do 2030., a kad je riječ o litiju do 2025.

On tvrdi da je Rusije po rezervama rijetkih metala iza Kine, a zemlja želi postati „jedan od najvećih svjetskih proizvođača litija i nema problema s njegovom preradom u nekoliko tvornica“, objavio je Interfax.

Ruska vlada procjenjuje potrebe te litijem na oko 3000 tona — ​toliko je raznih metalnih spojeva uvezeno 2021. No, treba napomenuti da se dio uvoza zatim izvozi u obliku drugih spojeva. Ruska unutarnja potražnja za litijem je 400 do 700 tona. Litij se koristi u nuklearnoj industriji, u sustavima za pohranu energije i u proizvodnji smjesa za stvaranje troske i maziva za rudarske operacije.

Litij iz slane vode

U planu je pokretanje domaće proizvodnje. “Ubrzani razvoj projekata iskopavanjalitija na nalazištima Zavitinskoje, Polmostundrovskoje, Koviktinskoje, Jaraktinskoje i Kolmozerskoje u razdoblju od 2023. do 2030. pomoći će zadovoljiti većinu domaće potražnje za litijem”, navodi se u ruskoj Strategiji razvoja metalne industrije 2030. usvojenoj prošlog prosinca.

Sva te lokacije nije lako rudariti. Na primjer, Zavitinskoje je već iscrpljeno ležište. Litij se ovdje vadio od 1941. do 1997. Trenutačni plan je izdvajanje litija iz proizvodnog otpada, a Krasnojarsk Chemical and Metallurg Plant za tu svrhu dobiva dozvolu.

Koviktinskoje je najveće plinsko polje u istočnoj Rusiji. Litij je sadržan u slanoj vodi, a o njegovom se izdvajanju govori već nekoliko godina. Proces se ubrzao 2022., a Koviktinskoje je pušten u proizvodnju krajem prosinca 2022. Rosatom također planira vaditi litij, ​ali iz ruda, a ne iz slane vode. To je uobičajena praksa usvojena, na primjer, u australskim ležištima pegmatita.

 

TAGOVI