Rusku naftu i plin neće biti lako i brzo zamijeniti, "saveznici" su se polarizirali

Autor: N.D. Objavljeno: 08.03.2022. 🕜 09:27 Lokacija: Moskva (Rusija)

Rusija prijeti obustavom isporuke ugljikovodika Europi, cijene nafte idu prema 150 USD/bl

Kremlj je zaprijetio kako će prekinuti isporuku plina Europi plinovodom Sjeverni tok 1 i upozorio da bi cijena nafte mogla skočiti na 300 dolara po barelu ako zapadni saveznici pojačaju svoj ekonomski rat protiv Rusije zabranom uvoza energenata. "Sasvim je očito da će odbijanje kupnje ruske nafte dovesti do katastrofalnih posljedica za svjetsko tržište", rekao je zamjenik ruskog premijera zadužen za energetiku, Aleksandar Novak. Kada je Moskva u veljači priznala neovisnost pobunjenih teritorija na istoku Ukrajine, Zapad je zamrznuo projekt Sjeverni tok 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom. "S punim pravom možemo donijeti sličnu odluku i uvesti embargo na isporuku plina putem plinovoda Sjeverni tok 1" kojim ruski plin stiže u Europu i koji je trenutačno pun "100 posto", rekao je Novak. 

Rusija: Europa provocira embargo

"No zasad nismo donijeli takvu odluku. Premda nas europski političari nagone na to svojim izjavama i optužbama", istaknuo je. Novak je rekao da je nemoguće isporuke ruske nafte na europsko tržište brzo zamijeniti isporukama drugog izvora. "Za to će trebati više godina i bit će skuplje za europske potrošače koji će biti najveće žrtve takvog scenarija", upozorio je, piše Večernjak. Rusija je nakon Saudijske Arabije drugi najveći svjetski izvoznik nafte, koji zadovoljava 25% potreba u EU bloku i samo 3% američkih potreba za naftom. Proizlazi da čak ni SAD ne bi lako zamijenio tešku naftu i naftne proizvode koje uvozi iz Rusije, jer naftu prerađuju u rafinerijama u Meksičkom zaljevu. Rafinerije na zapadnoj obali pak ovise o lakšoj nafti, koju dobivaju iz Rusije i drugih zemalja, ali uz logističke izazove. Kanada raspolaže teškom naftom, ali postoje logističke poteškoće, piše Oilprice. 

Poteškoće oko alternativne dobave

Državni tajnik SAD-a Anthony Blinken u nedjelju je rekao da je u aktivnim razgovorima s europskim partnerima oko zabrane uvoza ruske nafte, ali uz uvjet da globalna opskrba ostane stabilna. Među zemljama koje su uvele sankcije Rusiji vlada nejedinstvo oko embarga na ruske ugljikovodike. Alternativa ruskoj nafti je američka nafta iz škriljaca, te teoretski nafta iz Irana (kojeg se "šarafi" radi nuklearnog programa", a razgovori zapišnju) i Venecuele (koja je pod sankcijama). Veliki problem su količine, koje nije moguće nadomjestiti lako i brzo, zbog posljedica koje je na naftnu industriju napravila pandemija koronavirusa. Osim toga, mnogi američki proizvođači imaju stav da neovisno o cijeni na tržištu ne misle mijenjati svoje proizodne planove. "Ako američki predsjednik želi da rastemo, ne mislim da isto misli industrija", u veljači je izjavio CEO proizvođača Sheffielda. isti stav primjerice ima i Continental Resources, koji je za idućih pet godina najavio godišnji rast proizvodnje od tek 5% i nema ga namjeru mijenjati, piše Oilprice. 

Dok Velika Britanija, najveći SAD-ov saveznik u Europi, komično tvrdi da ako svi u Europi polako prestanu koristiti naftu i plin svi mogu za to naći i zamjenu - iako OPEC tvrdoglavo odbija povećati proizvodnju i izvlači maksimalnu korist od sadašnje situacije - Njemačka je izgleda realističnija.

Scholz: Ne možemo bez ruskih energenata

Uvoz energenata iz Rusije ključan je za svakodnevni život europskih građana, a opskrba kontinenta ne može biti osigurana na drugi način u ovom trenutku, rekao je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Scholz, prenosi Jutarnji.

Dok se u SAD-u i EU-u raspravlja o sankcijama na ruske energente, kao odgovor na invaziju Ukrajine, "opskrba Europe energijom za grijanje, kretanje, struju i industriju ne može se zajamčiti u ovom trenutku na drugi način", kaže se u pisanoj izjavi kancelara.


Johnson: Ajmo svi, ruke gore

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da Europa ne može preko noći prestati koristiti naftu i plin. U različitim zemljama postoje različite ovisnosti i moramo to imati na umu. Ne možete jednostavno prestati koristiti naftu i plin preko noći, čak ni iz Rusije", rekao je. "U Ujedinjenom Kraljevstvu to možemo učiniti brzo", dodao je, istaknuvši da se treba "pobrinuti da svi idemo u istom smjeru. Učinit ćemo to zajedno - tako da svi imamo potrebne zamjene i opskrbu". Nizozemski premijer Rutte se složio da u mnogim dijelovima Europe "i dalje vlada" ovisnost o ruskim energentima i zauzeo se da se bilo kakvu zabranu uvodi "pažljivo".

No s druge strane Bidenova administracija spremna je uvesti zabranu uvoza ruske nafte u SAD bez saveznika u Europi, rekla su za Reuters dva izvora upoznata s time, nakon ruske invazije na Ukrajinu. Kina primjerice nema namjeru prestati kupovati rusku naftu. 

Cijena barela sjevernomorskog Brenta bila je u nedjelju oko 24.00 sata po srednjoeuropskom vremenu gotovo 140 dolara, što nije daleko od apsolutnog rekorda 147,50 dolara koji je dosegnula u srpnju 2008. Tržišne analize ukazuju da je cijena od 150 USD/barel neizbježna, a procjene idu i prema 200 USD/bl. 

TAGOVI