RWE odbacuje ideju o nastavku rada njemačkih nuklearki

Autor: N.D. Objavljeno: 25.08.2021. 🕜 09:25 Lokacija: Dueseldorf (Njemačka)

RWE-u ne pada na pamet da se založi za nastavak rada nuklearki

Njemački RWE odbacilo je u utorak ideju da se nuklearne elektrane ostave dulje otvorene zbog činjenice da proizvode manje ugljičnog dioksida. "Za to nismo dostupni", rekao je novinarima predsjednik uprave Markus Krebber. Njemačka vlada plaća četiri nuklearna operatera - uključujući RWE - gotovo 2,6 milijardi eura kao odštetu zbog prisiljavanja da zatvore nuklearne elektrane prije odgovora na katastrofu u Fukushimi. 

Njemačka je donijela odluku da do kraja 2022. s radom prestanu sve nuklearne elektrane, a osim RWE-ove NE Lingen, preostalih 16 nuklearnih elektrana prestale su proizvoditi i ušle su u fazu dekomisije ili je ona već završena. Slijedom ugovora s državom operatori NE dobivaju kompenzaciju od 33,22 eura/MWh za svaki neproizvedeni MWh, pa primjerice RWE na taj način kompenzira 25,9 TWh koje neće proizvesti u nuklearki Muelheim-Kaerlich.

Ubrzati tranziciju 

Zagovornici nuklearne energije tvrde da ona proizvodi minimalno ugljičnog dioksida, što znači da bi zemlje poput Francuske i Britanije, koje upravljaju mnogim nuklearnim elektranama, mogle lakše postići svoje klimatske ciljeve. RWE, koji se nekada jako oslanjao na nuklearnu energiju i ugljen, pretvorio se u jednu od najvećih europskih tvrtki za obnovljivu energiju. 

Krebber je pozvao novu saveznu vladu da ubrza tempo prelaska na obnovljivu energiju povećanjem ciljeva, proširenjem elektroenergetske mreže i smanjivanjem procedura potrebnih za odobravanje gradnje vjetroelektrana. Nakon desetak godina dogovora ove je godine finalizirano da će operateri nuklearnih elektrana u Njemačkoj dobiti od države oko 2,6 milijarde eura za svoje gubitke, a najviše dobiva Vattenfall s 1,42 mlrd. eura, a slijedi RWE s 880 mil. eura. 

TAGOVI