Šćulac Domac: Afere u obnovljivcima moraju biti raščišćene

Autor: N.D. Objavljeno: 17.03.2021. 🕜 15:15 Lokacija: Zagreb

Velik interes za energetske projekte iz Modernizacijskog fonda

Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore (HGK) kaže da je energetska tranzicija velika šansa za brojne hrvatske tvrtke te da je interes za projekte koji bi mogli dobiti EU novac jako velik. "Nedavno smo u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja proveli anketiranje za prvu fazu financiranja projekata iz sredstava Modernizacijskog fonda. Interes je bio izrazito velik. U samo tjedan dana prikupili smo više od 200 projekata vrijednosti gotovo 25 milijardi kuna. Za sredstva iz Modernizacijskog fonda projekte su kandidirale tvrtke iz gotovo svih sektora – energetike, prerađivačke industrije, gospodarenja otpadom, centralnih toplinskih sustava, turizma, čak i iz javnog sektora", kaže ona u intervjuu Nacionalu.

VE Krš-Pađene donijela negativnu percepciju

Prema posljednjim podacima Eurostata za 2019., udjel obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji električne energije u Hrvatskoj iznosio je 49,8 posto, po čemu se Hrvatska nalazi na šestom mjestu u EU-u. Kada govorimo o udjelu u ukupnoj potrošnji energije, u 2019. ostvarili smo 28,5 posto, dok je prosjek EU-a iznosio 19,7 posto. 

"Percepcija obnovljivih izvora energije u dobroj je mjeri određena aferom vjetroelektrane Krš-Pađene, a službena politika i dalje propušta dovoljno naglasiti da su obnovljivi izvori energije jedini domaći i čisti izvor energije koji može u potpunosti osigurati energetsku neovisnost. Zajednica OIE HGK zahtijeva, što i javno komuniciramo, da se sve okolnosti istraže. Svim našim članicama je u interesu da se sve nepravilnosti, ako ih je bilo, objave, jer se moraju osigurati jednaki uvjeti za sve, a svako pogodovanje nanosi direktnu štetu svima onima koji rade isključivo sukladno zakonima i propisima, a pogotovo ako se sve poduzetnike i investitore u OIE-u izjednačuje s ovim negativnim primjerima", kaže Šćulac-Domac. 

Cijene energije

Na pitanje hoće li skorašnji natječaj za kvote za velike OIE projekte utjecati negativno na cijelu električne energije Šćulac Domac kaže da on ne bi trebao značajnije utjecati te da iskustva europskih zemalja sa sličnim sustavom pokazuju da treba poticati tržišnu utakmicu – a time i dobivanje nižih cijena električne energije – sa što više natječaja koji se periodički ponavljaju, ali s manjim kvotama. 

"Premijski model je balansiran s izlaskom postojećih projekata iz sustava feed-in poticaja, iz kojeg značajniji kapaciteti počinju izlaziti 2022./2023. Premijski sustav koji se temelji na tržišnoj premiji ne bi smio dodatno opteretiti sustav. Ovdje se radi o premiji, odnosno razlici od tržišne cijene do ponuđene cijene na natječaju. Ta razlika može biti minimalna, a onoga trenutka kada tržišna cijena premaši ugovorenu – naknade nema. Već danas postoje projekti koji se grade bez poticaja i bez premijskog sustava.U idućim godinama nadam se vidjeti učinkovite i uspješne projekte korištenja OIE-a uz sve manji učinak na cijenu energije za krajnje potrošače. Država može pružiti sigurnost investitorima kroz garancije otkupa, likvidnosti i dobru organizaciju tržišta energijom, čime bi se osigurala privlačnost projekata OIE ulagačima, bez poticajnih cijena viših od tržišnih.", kaže ona

TAGOVI