Sekcija za tlačnu opremu - odgovor na probleme u tom području!

Autor: B.L. Objavljeno: 20.05.2016. 🕜 10:19 Lokacija: Zagreb

Najuspješniji i najveći stručni skup o opremi pod tlakom u Hrvatskoj i šire pokazao je koje sve promjene donosi dugoočekivani novi Pravilnik o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom. Uz to, rješavanju nagomilanih problema svakako će pomoći i na Seminaru predstavljena Sekcija za tlačnu opremu Udruge energetičara Zagreb.

Više od 180 sudionika iz Hrvatske, ali i iz Makedonije, Slovenije i Srbije najbolji su dokaz uspješnosti 13. hrvatskog seminara o tlačnoj opremi. Riječ je o stručnom skupu koji već tradicionalno okuplja sve koji u svojem radu na bilo koji način dolaze u doticaj s opremom pod tlakom: vlasnici i korisnici takve opreme, održavatelji, projektanti, izvođači, proizvođači, predstavnici inspekcijskih, ispitnih, akreditacijskih i certifikacijskih tijela, visokog školstva, strukovnih udruga te nadležnih državnih tijela i ustanova. Ovogodišnji Seminar, u organizaciji tvrtke ENERGETIKA MARKETING, ponovno je održan u hotelu 'Antunović', a posebni suorganizatori bili su Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska akreditacijska agencija, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Udruga energetičara Zagreb.
Glavni naglasak ovogodišnjeg Seminara i ujedno glavni 'magnet' koji je privukao veliki broj sudionika bio je novi Pravilnik o pregledima i ispitivanjima opreme pod tlakom, čiji je Prijedlog je upravo u proceduri TRIS pri Europskoj komisiji, nakon čega će biti spreman za donošenje, najvjerojatnije početkom jeseni 2016. godine. Kako je u prvom izlaganju na Seminaru pojasnio Domagoj VALIDŽIĆ, dipl. ing. iz MINGO-a, najvažnija (i ujedno najočekivanija) novost iz Pravilnika je to da će periodičke preglede opreme pod tlakom visoke razine opasnosti provoditi inspekcijska tijela s ovlaštenjem nadležnog ministarstva i akreditirana prema normi za inspekcijska tijela. Takva inspekcijska tijela bit će vrste A i B, pri čemu će ona vrste B zapravo biti posebno ustrojeni odjeli velikih industrijskih tvrtki koje u svojem sklopu imaju mnogo opreme pod tlakom (tzv. korisnički inspektorati). Istodobno, siguran rad opreme pod tlakom visoke razine opasnosti postaje isključiva odgovornost njezinog vlasnika, odnosno korisnika, baš kao i njezino bolje ekonomsko iskorištenje, smanjenje štetnih emisija i gubitaka zbog propuštanja. Dakako, sve to će dovesti do novih odnosa na tržištu, a dosadašnja Agencija za opremu pod tlakom postat će trgovačko društvo, dok će u međuvremenu vlasnici i korisnici opreme pod tlakom od nje trebati preuzeti svu postojeću dokumentaciju koja će od tada postati njihova odgovornost.
Zanimljivost Seminaru svakako su bila i iskustva iz područja opreme pod tlakom u Sloveniji, Makedoniji i Srbiji. U skladu s time, najprije je dr. Uroš ZUPANC iz Instituta za zavarivanje iz Ljubljane napomenuo kako se u Sloveniji periodičkim pregledima opreme pod tlakom danas bavi 26 tvrtki (tzv. OPP-ovi), pri čemu su vlasnici i korisnici takve opreme također odgovorni za njezinu dokumentaciju, dok nadležno državno tijelo samo vodi registar takve opreme. No, kao nepovoljnu stranu takvog sustava istaknuo je da su cijene periodičkih pregleda postale iznimno niske, što ponekad dovodi u pitanje kvalitetu izvođenja takvih pregleda i ispitivanja. S druge strane, i u Makedoniji je, kako je izložio Prof. d-r. Viktor GAVRILOSKI, dipl. inž. sa Strojarskog fakulteta Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skopju, u proteklih nekoliko godina također uspješno provedena 'tranzicija' prema tržišnim odnosima u području pregleda i ispitivanja opreme pod tlakom i danas je u primjeni koncept neovisnih tijela za te poslove, dok je nadležni državni inspektorat zadužen samo za administrativne poslove. Konačno, sličan sustav u proteklih nekoliko godina uveden je i u Srbiji, na što se osvrnula Marija SMILJANIĆ, dipl. maš. inž. iz Akreditacijskog tijela Srbije (ATS). Naime, pravilnik koji uređuje to područje donesen je još 2011. godine i danas već 11 tvrtki u Srbiji ima akreditacije za ocjenu sukladnosti u području opreme pod tlakom.
Uz to, na Seminaru je i opširnije pokazana problematika akreditacije u području opreme pod tlakom, ali i prikazano što donose nove europske direktive o opremi pod tlakom (PED) i jednostavnim tlačnim posudama (SPVD) koje tijekom 2016. godine stupaju na snagu, što je podrobno izložio prof. dr. sc. Srećko ŠVAIĆ, dipl. ing. s FSB-a. Isto tako, bilo je riječi i o metodama razornih i nerazornih ispitivanja, proračunima opreme pod tlakom, rješenjima za 'legalizaciju cjevovoda' i za sanaciju opreme pod tlakom primjenom kompozitnih premaza. Konačno, prikazano je i zanimljivo iskustvo iz primjene dosadašnjeg Pravilnika o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom (NN 142/2014) u Petrokemiji, na što se osvrnuo Miroslav VUKČEVIĆ, dipl. ing. i upozorio da cilj svake promjene propisa moraju biti pouzdanost opreme i izvedenih radova, niži troškovi i jednostavna primjena tih istih propisa.
Konačno, na samom kraju Seminara predstavljena je hvalevrijedna inicijativa koja će svakako biti velik iskorak u području opreme pod tlakom i pomoć svim nadležnim tijelima u razradi budućih propisa, ali i korisnicima i vlasnicima opreme pod tlakom. Radi se o osnivanju Sekcije za tlačnu opremu pri UEZ-u, pri čemu su svi sudionici Seminara pozvani na učlanjenje (više informacija može se dobiti izravno u UEZ-u). U svakom slučaju, radi se o dobrom rješenju jer Udruga djeluje upravo u području u kojem je najviše opreme pod tlakom u uporavi i za to ima odgovarajuće stručnjake i bogato iskustvo.

Galerija slika: 13. hrvatski seminar o tlačnoj opremi (19. svibanj 2016.)

TAGOVI