Što je izazvalo eksploziju u rafineriji Brod

Autor: N.D. Objavljeno: 11.10.2018. 🕜 09:59 Lokacija: Bosanski Brod (BiH)

Eksplozija je posve prekinula rad rafinerije koja onečišćuje zrak

Veliku eksploziju u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu u utorak navečer najvjerojatnije je izazvao kvar na postrojenju za proizvodnju dizelskog i benzinskog goriva a 10 radnika koji su pritom stradali spriječili su još veću tragediju angažirajući se kako bi isključili dotok plina. Poginuli radnik radio je na postrojenju pokraj onoga koje je eksplodiralo a deset je povrijeđeno u eksploziji. Komisija istražuje uzroke incidenta, a diverzija je za sada isključena te utvrđuje razmjere posljedica a generalni direktor Rafinerije Andrej Neverov naglasio je da su isključena sva postrojenja, kotlovi, i dodao da se sve radi u skladu sa sigurnosnim procedurama. Rafinerija je izgrađena prije 40 godina i samo je djelomično modernizirana. Incidenti u naftnim postrojenjima i rafinerijama česta pojava u svijetu, a požari, koji su i češći, uglavnom imaju manje posljedice od eksplozija, kad je riječ o rafinerijama. Naime, rafinerije su građene modularno no u slučaju eksplozije problem je veći jer dolazi do promjene u statici postrojenja a tada ona u pravilu posve prestaju s radom pa i duže vrijeme. S obzirom da je rafinerija u Brodu u ionako lošem stanju pitanje je kada će ponovo početi s radom u bliskoj budućnosti. 
To će sigurno veseliti građane oba Broda koji pate zbog loše kvalitete zraka koja je sada kad rafinerija ne radi u granicama normale. Plinofikacija rafinerije u Brodu, koju hrvatski političari ističu kao rješenje problema kvalitete zraka neće riješiti problem procesnog onečišćenja zraka, jer to može riješiti samo nastavak modernizacije rafinerije, koja nije u planu, niti je ruski vlasnik više spominje. Zamjenom mazuta plinom Brođanima se neće ništa bitno promijeniti jer će se smanjiti emisije bezmirisnog sumpornog dioksida, ali ne i smrdljivog sumporovodika, merkaptana i sulfidnih ulja koja se oslobađaju preradom nafte, dok se visoke vrijednosti lebdećih čestica tek se manjim dijelom mogu pripisati rafineriji. Iz rafinerije dolaze dvije vrste onečišćenja – iz ložišta – koje će se riješiti plinofikacijom - i procesno onečišćenje, koje najviše smeta građanima, a ono se uopće neće smanjiti plinofikacijom rafinerije. Primjerice, smrad po sumporu može 'izliječiti' samo jedno – modernizacija rafinerije ugradnjom Claus postrojenja za odsumporavanje, sličnog kakvo je 2007. ugrađeno u Sisku, a za ostalo onečišćenje nužna je procesna modernizacija na kojoj se nije radilo dovoljno. Nakon jučerašnjeg sasanka s ministrom zaštite okoliša generalni direktor Zarubežnjefta Sergej Kudrjašov rekao je da postoji namjera modernizacije. "U prvom koraku kompanija je već investirala šest miliona dolara, u prosincu će biti spreman novi kotao u rafineriji i već tada bit će moguće upola smanjiti emisiju sumporovodika u zraku. Potpuna modernizacija bit će gotova u trećem kvartalu 2019. godine", rekao je Kudrjašov.
Crodux i Rafinerija proteklih su mjeseci zapeli u razgovorima oko plinofikacije zbog komercijalnih pitanja - cijene plina, ali sada se kaže da je moguće da plin prema rafineriji iz Hrvatske krene krajem iduće godine. Crodux je dobio dozvolu prenamijeniti stari produktovod u plinovod do rafinerije, nakon ovogodišnjeg nerazjašnjenog ekološkog incidenta kada su građani danima bili bez vode zbog pojave ugljikovodika u pitkoj vodi, nakon početka ispitivanja istog produktovoda, za kojeg nije utvrđeno da je kriv za onečišćenje pitke vode. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je nakon incidenta da rafinerija nije jedini krivac za problem kvalitete zraka u tom gradu. Nedavna istraga Državnog odvjetništva utvrdila je zanimljivu stvar - ako netko i onečišćuje zrak, ne za se tko, a mjerodavne institucije nisu izmjenile onečišćenje.

TAGOVI