Što piše u mađarskom energetskom sporazumu s Rusijom

Autor: N. D. Objavljeno: 18.04.2023. 🕜 12:51 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Dio cjevovoda (izvornik: ssuaphotos / Shutterstock, 2011.)

 • cjevovodi, plinovodi, naftovodi, toplovodi
    Izvor: ssuaphotos / Shutterstock

Mađarska će ruski plin moći plaćati u ratama ako mu cijena naraste

Ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó potpisao je prošlog tjedna u Moskvi sporazume o opskrbi Mađarske ruskim energentima, a postignut je i dogovor oko nastavka radova na gradnji dvaju novih reaktora u NE Paks.

S Rusijom su postignuti dogovori koji će osigurati nesmetanu i kontinuiranu opskrbu Mađarske prirodnim plinom i naftom u narednom razdoblju, najavio je ministar na konferenciji za novinare u Moskvi nakon razgovora s potpredsjednikom ruske vlade Aleksandrom Novakom i direktorom Rosatoma Aleksejem Lihačevom. Za početak dogovorili su produljenje opcije prema kojoj će Mađarska moći kupiti više prirodnog plina od količina predviđenih dugoročnim ugovorom, ako to bude potrebno.

Drugo, proširena je mogućnost da Mađarska plati dio cijene plina iznad cjenovne razine od 150 eura/MW na odgodu, bez obzira na trenutnu cijenu plina. Treće, Rusija je također uvjerila da ima svu tehnologiju, znanje i iskustvo i rezervne dijelove za održavanje plinovoda Turski tok u radu unatoč sankcijama, tako da će ovogodišnji radovi na održavanju ići bez problema.

Sve dok je pitanje opskrbe energijom fizičko pitanje, a ne političko ili ideološko, htjeli mi to ili ne, Rusija i suradnja s Rusijom ostat će ključni za energetsku sigurnost Mađarske“, rekao je Szijjarto.

Izvor: NE Paks

Osim toga, s Rusijom je postignut dogovor o izmjeni ugovora o izgradnji i financiranju proširenja nuklearne elektrane Paks kako bi se omogućio nastavak i rana primopredaja investicije. Paks je jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj, a njezina četiri reaktora Rosatom VVER-440 proizvode oko polovicu električne energije u zemlji.

Njime se produžuje izvorni ugovor između dviju zemalja potpisan 2016. Trošak projekta procjenjuje se na oko 12 milijardi eura, od čega će 10 mlrd. doći iz ruskih zajmova, javlja Global Construction Review.

Szijjártó je putem Budapest Business Journala rekao da napredovanje projekta "nije nimalo olakšano" ratom u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije. Tehnološki izazovi i druge okolnosti također su se promijenile do te mjere da je potrebno mijenjati ugovorni okvir u interesu da se investicija konačno omogući.

"Napredujemo s projektom, ali je potrebno razjasniti ugovor o financiranju i izgradnji kako bi se jamčilo da se investicija može izvesti u ovom promijenjenom okruženju", dodao je. Odvjetnici rade završne izmjene u tekstu ugovora, nakon čega se mogu predati Europskoj komisiji na odobrenje.

 

 

TAGOVI