Sukob oko vodika proizvednog nuklearnom energijom

Autor: N. D. Objavljeno: 22.02.2023. 🕜 11:30 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Pogled na postrojenja NE Krško i rijeku Savu (izvornik: NE Krško, 2023.)

• NE Krško, GEN Energija, nuklearne elektrane
    Izvor: NE Krško

Veći broj zemalja zagovara budućnost za svoje nuklearne elektrane

Zemlje Europske unije nisu uspjele usvojiti zaključke o tzv. klimatskoj diplomaciji a razlog je produbljivanja sukoba oko uloge nuklearne energije u energetskoj tranziciji.

Trenutna škakljiva situacija je najnoviji razvoj događaja u sporu između Francuske i drugih zemalja koje žele europsku  politiku za promicanje doprinosa nuklearne energije u smanjenju emisija CO2.

Francuska vodi kampanju za Europsku uniju da prizna niskougljični vodik proizveden iz nuklearne energije u svojim pravilima o obnovljivoj energiji, ali neke države članice protive se toj ideji zbog straha da će to potkopati napore za brzo povećanje vjetra i sunca.

Zagovornici nuklearne energije

Ministri iz Francuske, Poljske, Češke i šest drugih zemalja EU pisali su ovaj tjedan Europskoj komisiji pozivajući je da otvori ciljeve EU za obnovljivu energiju kako bi uključili vodik proizveden iz nuklearne energije. Njemačka i Španjolska upozoravaju da to riskira smanjivanje napora da se masovno prošire nove zelene tehnologije. Glavni pregovarač EU parlamenta zatražio je odgodu pregovora za sljedeći tjedan jer Europska komisija još uvijek nije objavila pravila za jasnije definiranje "obnovljivog" vodika, koja su bila zakazana za kraj prošle godine, javlja Reuters.

Izvor: Hyundai

Rasprava – koja se usredotočuje na vodik proizveden iz nuklearne ili obnovljive energije – već je odgodila pregovore o novim ciljevima EU-a za zelenu energiju i ugrozila projekt plinovoda vodika vrijedan više milijardi eura. Neki dužnosnici EU-a strahuju da bi se to moglo preliti u druge politike zelene energije, potencijalno odgađajući zakone potrebne za postizanje klimatskih ciljeva bloka.

Zemlje se bore oko toga treba li tekst izričito promicati vodik s niskim udjelom ugljika – što znači vodik proizveden iz nuklearne električne energije – ili se fokusirati na vodik proizveden iz obnovljive energije, rekli su.

Dužnosnici EU rekli su Reutersu da je većina teksta odobrena – uključujući planove da EU okupi potporu za globalno obećanje da će se postupno ukinuti fosilna goriva uoči summita UN-a o klimi u studenom.

U nacrtu zaključaka, u koji je Reuters imao uvid, priznaje se obveza gotovo 200 zemalja koje su preuzele na prethodnim pregovorima o klimi u UN-u da postupno smanjuju energiju dobivenu iz ugljena – ali se kaže da to mora ići dalje, da se postupno ukinu sva fosilna goriva koja emitiraju CO2, uključujući naftu i plin.

TAGOVI