Slovenija vraća plaćanje punog doprinosa na obnovljivce

Autor: N. D. Objavljeno: 06.09.2023. 🕜 13:11 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Vizualizacija znaka opasnosti od električnog udara (izvornik: S. Tsuji / Shutterstock, 2011.)

• električni udar, električna energija, opasnosti
    Izvor: S. Tsuji / Shutterstock

Bit će skuplja struja za slovenska kućanstva

Krajem kolovoza završilo je jednogodišnje prijelazno razdoblje u kojem su slovenska kućanstva i mali potrošači električne energije plaćali polovicu doprinosa za potporu proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije. Osnovne cijene električne energije, koje čine oko polovicu konačne cijene, ostaju na snazi do kraja godine. Vlada bi mogla produljiti uredbu. Komparativno, u Njemačkoj je regulirana cijena električne energije za kućanstva znatno viša, piše SEEbiz.

Uz prošlogodišnje ogromne burzovne cijene struje, slovenska i njemačka vlada postavile su gornju granicu cijene za kućanstva. Slovenska vlada postavila je granicu na oko 10 centi po kWh (jedinstvena tarifa), a njemačka na 40 centi/kWh. Od tada su cijene na burzama pale, a slovenski potrošači ponovno plaćaju višu stopu PDV-a (22 posto, u Njemačkoj 19 posto).

Srpanjski podaci o cijenama pokazuju da je kućanstvo u Ljubljani kWh sa svim doprinosima i carinama u prosjeku plaćalo više od 19 centi/kWh, dok je kućanstvo u Berlinu plaćalo dvostruko više, 38 centi. Ta će razlika sljedećih mjeseci biti manja - Slovenija ponovno uvodi plaćanje punog iznosa subvencija za obnovljive izvore energije. U Sloveniji je u tijeku reforma mrežarine koja pokriva troškove distributera električne energije, a posebno će više plaćati potrošači veće snage, odnosno industrija. Što se tiče ograničenja osnovne cijene struje, Nijemci imaju zajamčenu predvidljivost – odnosno ograničenje struje na 40 centi – barem do kraja travnja. Ograničenje u Sloveniji trenutno vrijedi do kraja ove godine.

 
Komparacija Slovenija- Njemačka

 

Još jedan pogled na usporedbu cijena električne energije za gospodarstvo, gdje je slika malo drugačija, barem u teoriji. Slovenska mala i srednja poduzeća imaju ograničenu maloprodajnu cijenu od 19,5 centi po kWh (jedinstvena tarifa) za 90% potrošnje, dok su njemačke maloprodajne cijene ograničene na 13 centi za 70% potrošnje. Inače, nema službenih podataka koji bi pokazali kolika je stvarna konačna cijena.

Slovenska industrija, kojoj država pod određenim uvjetima nadoknađuje dio troškova, navodno plaća slično njemačkoj (između 18 i 20 centi/kWh), a obje znatno više od američke ili kineske. Stoga je izgubljena proizvodna konkurentnost temeljena na cijenama energenata, piše SEEbiz. 

TAGOVI