TE Sisak C kreće u pokusni rad

Autor: B.L. Objavljeno: 04.11.2015. 🕜 16:14 Lokacija: Sisak

Nakon više godina priprema, projektiranja i gradnje, novi blok TE Sisak konačno počinje s pokusnim radom

Nakon što je više od 10 godina pripreman, projektiran i građen, novi blok TE Sisak, spreman je za puštanje u pokusni rad. Pri tome se radi o kombi-kogeneracijskom Bloku C električne snage 230 MW i toplinskog učina 50 MW koji će zamijeniti postojeći, dotrajali Blok A električne snage 210 MW, koji je u pogonu od 1970. godine i koji tehnološki, ekološki, energetski i ekonomski više nema značenje za hrvatski elektroenergetski sustav. Novi Blok C osigurat će 10% snage hrvatskog EES-a i omogućiti proizvodnju oko 10% ukupno proizvedene električne energije za njegove sadašnje potrebe. Istodobno će novi blok osigurati 75% instaliranog toplinskog učina sisačkog toplinarskog sustava i omogućiti proizvodnju oko 85% ukupne proizvedene toplinske energije u njemu. Vrijednost investicije izgradnje novog bloka iznosi 240 mil. eura, od čega 88 mil. eura otpada na iskorištena sredstva ruskog klirinškog duga Hrvatskoj iz razdoblja prije 1990. godine, dok je HEP u projekt uložio 152 mil. eura. Pri tome su, uz ruskog partnera, tvrtku Technopromexport, glavni izvođači radova na bloku bili konzorcij tvrtki Monting & Ing-Grad i Končar Inženjering za energetiku i transport.
U svakom slučaju, novi Blok C će posve zadovoljavati trenutačno instalirane potrebe za toplinskom energijom u Siska i ekološke standarde Hrvatske i Europske unije za suvremena termoenergetska postrojenja, dok će dugoročno povećati hrvatsku energetsku neovisnost. Uz to, treba reći da, zajedno s projektom BE-TO Sisak, pruža podlogu i za daljnji razvoj toplinarstva u Sisku. Nakon završetka pokusnog rada koji će započeti 5.11.2015. godine, nakon završetka tzv. testa pouzdanosti u trajanju 72 h, uporabna dozvola za novi blok bit će ishođena tijekom 2016. godine.
Inače, nedaleko od postrojenja TE Sisak, na prostoru pogona Željezare Sisak, uz postojeće postrojenje HEP Toplinarstva, uskoro će započeti izgradnja BE-TO Sisak. Za novu elektranu HEP je već ishodio građevinsku dozvolu pa će izgradnja započeti u prosincu 2015, dok bi pokusni rad trebao uslijediti početkom 2017. godine. Kako se isitče, ta će elektrana, uz BE-TO Osijek, čija gradnja također uskoro započinje, biti prva kogeneracijska postrojenja na šumsku biomasu u proizvodnom portfelju HEP-a, a oba postrojenja bit će prve elektrane ovog tipa u HEP Grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Vrijednost investicije iznosi 18,95 mil. eura, a glavna namjena BE-TO Sisak bit će grijanje vode u sisačkom toplinarskom sustavu. Trenutačno je u tijeku ishođenje Energetskog odobrenja od Ministarstva gospodarstva, nakon čega će se predati zahtjev za stjecanje statusa povlaštenog proizvođača od Hrvatske energetske regulatorne agencije, dok se ishođenje uporabne dozvole i primopredaja postrojenja očekuju u proljeće 2017. godine. Električna snaga novog postrojenja iznosit će 3 MW, a toplinski učin 10 MW te će proizvoditi oko 16 600 MW h električne energije godišnje, oko 43 930 MW h toplinske energije godišnje i oko 21 600 t pare godišnje. Pri tome će, u sklopu investicije, izgraditi i magistralni vrelovodi od toplinske stanice BE-TO Sisak do toplinskih stanica Caprag i Brzaj, što će smanjiti gubitke u postojećem sustavu grijanja para - voda. Kao energent, novo postrojenje će koristiti šumsku biomasu, čiju je nabavu HEP osigurao potpisivanjem dugogodišnjeg ugovora o dobavi drvne sječke. Novu elektranu će graditi konzorcij izvođača, predvođen nizozemskom tvrtkom HoSt i Đuro Đaković Holdingom.

TAGOVI