U četiri godine udvostručeni poslovni rezultati

Autor: B.L. Objavljeno: 19.12.2022. 🕜 14:43 Lokacija: Zagreb
  • mr. sc. Gordan Kolak, dipl. ing., predsjednik Uprave Končara (izvornik: Darko Tomaš, Cropix, 2021.)

• Gordan Kolak, Končar
    Izvor: Darko Tomaš / Cropix

Končar nastavlja ambiciozno i u narednih deset godina želi postati vodeća domaća IT tvrtka

Na kraju poslovne 2022. koja je za tvrtku bila više nego odlična, predsjednik Uprave Končara, mr. sc. Gordan Kolak podsjetio je na neka važna dostignuća u protekloj godini i najavio ambiciozne planove za naredno razdoblje. Ponajprije se to odnosi na poslovne rezultate koji se očekuju na kraju 2023., a koji bi, prema svim dosadašnjim pokazateljima, trebali biti udvostručeni u odnosu na početak rada sadašnje Uprave tvrtke. Uz sve to, osim zadržavanja fokusa na rješenjima za elektroenergetiku i za promet, što su dva glavna područja poslovanja, Končar bi u narednih deset godina trebao postati vodeća domaća informatičko-tehnološka tvrtka.

Time će se ujedno nastaviti stoljeće izvrsnosti, pri čemu su upravo Končarevi djelatnici predvodnici razvoja i tranzicije. Tome se ne treba mnogo čuditi, uzme li se u obzir da Grupa Končar (što uključuje nedavno preuzeti Dalekovod, ali ne i tvrtku Končar Energetski transformatori koja je u zajedničkom vlasništvu sa Siemens Energyjem) na kraju ove godine ima više od 4800 djelatnika, od čega najveći dio čine visokoobrazovani.

Končar je danas sa svojim proizvodima i uslugama prisutan u više od 100 zemalja svijeta, dok u posljednjih nekoliko godina redovito sudjeluje u projektima u 90 zemalja. Uostalom, tvrtka više od 60% prihoda ostvaruje u izvozu i najveći je hrvatski neto izvoznik. Unatoč tome što očekuje da će biti zahvaćen zloglasnim 'porezom na ekstradobit' namjeravana ulaganja u razvoj i istraživanja u Končaru se u 2023. godini neće smanjiti. Tako bi sljedeće godine u pogon trebao biti pušten novi laboratorij Končar Instituta za elektrotehniku, poslovni planovi uključuju i razvoj hibridnih i baterijskih vlakova, tramvaja s povećanim udjelom baterijskog napajanja, spremnika energije, digitalnih platformi i transformatora izrađenih od ekološki prihvatljivih materijala. Uz to, prošle je godine razvijeno novo, vlastito rješenje potopljenog hidroagregata (koje će biti ugrađeno u MHE Otočac i za koji su očekivanja vrlo velika), u proizvodnju je uveden najsuvremeniji veliki CNC stroj koji omogućava strojnu obradu elemenata mase i do 20 t, a tu je i najavljeno proširenje kapaciteta KET-a (što je dogovoreno sa suvlasnikom, Siemens Energyjem).

U skladu sa svime time, očekivanja za 2023. godinu su sljedeća: prihod veći od 760 mil. eura, vrijednost izvoza veća od 430 mil. eura, ulaganja u razvoj na razini višoj od 60 mil. eura i ugovoreni poslovi u vrijednosti većoj od 1 mlrd. eura. Iako se sve to može činiti vrlo ambicioznim, sve je moguće kada se ima jasne i realne ciljeve.

TAGOVI