Umićević i Vanđelić: Država bi trebala preuzeti kontrolu nad INA-om

Autor: N.D. Objavljeno: 12.08.2022. 🕜 13:45 Lokacija: Zagreb

Ponašamo se kao da INA uopće nije bitna, smatra struka

Naftni konzultant Jasminko Umićević gostovao je u N1 Studiju uživo, a za njim i bivši predsjednik NO INA-e Damir Vanđelić. Umičević je sugerirao da država u ovim okolnostima može i treba posegnuti za izvlaštenjem dijela dioničara naftne kompanije INA-e. Republika Hrvatska danas ima direktno 44,84 dionica INA-e, a mirovinski fondovi još 4,32 posto, dok je za 2% dionica nejasno u čijem su vlasništvu i spekulira se da su pod kontrolom MOL-a. 

Izvlaštenje je jedna od alternativa koja je razmatrana godinama”, kaže Umićević, dodajući da se o tome razmišljalo još u razdoblju 2012.-2013. godine. Navodi da su se sada stekli uvjeti za sada. Pojasnio je i kako bi se to moglo provesti. “Ustav kaže da bi zaštitili interes sigurnosti RH imate pravo na to, a morate pratiti pravičnu naknadu. Ovdje je jednostavno izračunati naknadu jer te dionice kotiraju na zagrebačkoj burzi. Vrijednost dionica se zna. Ono što se ne zna jest da su vlasnici tih dionica u jednom dijelu netransparentni jer se ne zna tko su dionici – možda je MOL, možda su Rusi. Ne znamo. A vidimo da Rusi i Mađari odlično surađuju.”, kaže Umićević.  

MOL optimizira INA-u po svom kroju
 
Ističe da je trenutno stanje neodrživo i da INA stagnira otkad je MOL ušao u priču. “MOL optimizira poslovanje INA-e u skladu sa svojim interesima i profitom. Danas je jasno da profit nije ono što je interes građana, mora se osigurati sigurnost opskrbe, da ne dođemo u situaciju da pojedini distributeri nafte prijete”, rekao je. Osvrnuo se i na posljedice rata između Ukrajine i Rusije, navodeći da bi u nekim scenarijama to moglo uzrokovati sukobe u Europi. “Hrvatska država zbog svoje sigurnosti i svojih građana mora iznaći načine da preuzme upravljanje.” 

I bivši predsjednik NO INA-e Damir Vanđelić za N1 naglašava da bi Vlada trebala imati fokus nad INA-om te navodi da bi trebalo preispitati prodaju 7% braniteljskih dionica koje su prodane pod političkim pritiskom, o čemu postoje i sudska svjedočenja. Na razlici postignute cijene u toj prodaji i maksimalne cijene dionica INA-e branitelji su oštećeni za 1,2 mlrd. kn, upozorava Vanđelić. On nije za izvlaštenje MOL-a, ali drži da bi država trebala preuzeti kontrolu nad kompanijom, što nije slučajno. 

Nekoliko puta sam ukazao da postoji konzistentan obrazac ponašanja gdje se najviše pogodovalo INA-i, odnosno MOL-u. Kad ja promatram odluke naše Vlade, one konzistentno nisu bile u interesu Republike Hrvatske, nego interesu MOL-a. To je vrlo jasno. Nijedan potez nije bio oštar, da je u interesu RH i da ste čuli da MOL govori da im nešto teško pada”, naglasio je Vanđelić koji naglašava da kada MOL prijeđe 50% dionica nema smisla razgovarati o upravljanju kompanijom. "Oni se još uvijek libe otkupiti taj ostatak dionica, ne znam što ih u tome muči", kaže on.

Mađarska je branila MOL 

Nekad je INA bila 10 posto BDP-a Hrvatske. Danas se vidi koliko je važna i za sigurnost opskrbe. Ona je strateška kompanija. Imamo pravomoćnu presudu. Vlada, prvo što je trebala je da preuzme natrag upravljanje INA-om, onako kako je bilo prije sklapanja tih ugovora… Mi se ponašamo kao da je INA nebitna”, kaže Vanđelić i podsjeća da je Mađarska svojedobno za obranu MOL-a od Surgutneftegaza platila 2,5 puta više od tržišne vrijednosti MOL-ovih dionica.

TAGOVI