UPFBiH poziva tvrtke da ne potpišu ugovore s elektroprivredama

Autor: B.O. Objavljeno: 20.12.2021. 🕜 08:24 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Povećanje cijena u 2022. ne smije biti više od 20 posto, smatraju poslodavci

Tvrtke iz Federacije Bosne i Hercegovine neće potpisati dobivene ugovore s elektroprivredama u FBiH, prema kojima su cijene električne energije za gospodarstvo višestruko povećane – čak do 350 posto za pojedine kompanije. Ovu odluku je donijelo Udruženje poslodavaca FBiH (UPFBiH) i pozvalo svoje članice, ali i druge tvrtke u FBiH da ne potpišu ugovore o isporuci električne energije s elektroprivredama. 

Iz UPFBiH još jednom pozivaju tamošnju vladu da hitno poduzme sve nužne mjere i kroz upravljačke odbore u javnim elektroprivrednim tvrtkama u FBiH donese odgovarajuće odluke kojima će se ograničiti rast cijena električne energije za tvrtke koje se ne opskrbljuju u sklopu univerzalne usluge. 

Stoga, povećanje cijena električne energije za pojedinog kupca u 2022. ne smije biti više od 20 posto u odnosu na ugovornu cijenu za opskrbu električnom energijom koju je on imao 1. rujna ove godine.

 

Udar na građane 

Ako Vlada FBiH dopusti povećanje cijena električne energije od 150 do 350 posto za tvrtke, doći će do masovnog gašenja pogona, gubitka radnih mjesta i smanjenja plaća zaposlenima. Također će doći do smanjenja izvoza, a bit će i manje ulaganja u pogone, tehnologije i nova radna mjesta, izvijestila je UPFBiH

Povećanje cijena električne energije gospodarstvu u FBiH vodi povećanju cijena hrane, roba i usluga koje plaćaju građani. Tako bi troškovi po jednom kućanstvu na godišnjoj razini mogli rasti i više od 1.900 kuna (500 KM). To može dovesti do rasta inflacije, ali i odlaska mladih, obrazovanih ljudi iz BiH. 

"Vlada je jedina koja to može spriječiti. Pozivamo Vladu FBiH da hitno reagira i ograniči povećanje cijena električne energije za gospodarske subjekte na najviše 20 posto", objavljeno je na stranicama UPFBiH.

TAGOVI