USKOK je ušao u HEP zbog kupnje i prodaje plina

Autor: N. D. Objavljeno: 11.07.2023. 🕜 15:21 Lokacija: Zagreb
  • Frane Barbarić, dipl. iur., bivši predsjednik Uprave HEP-a (izvornik: HEP)

• HEP, Frane Barbarić
    Izvor: HEP

Plenković: Nisam vidio ni jedan HEP-ov dopis, nije moja funkcija da znam sve, to je komplicirano...

USKOK je jutros ušao u HEP zbog velike plinske afere. Istražitelji su jutros došli po dokumente vezane za slučaj u kojem je HEP kupovao plin po višim cijenama, a onda ga prodavao jeftino jer je bio višak. Tjednik Nacional danas je objavio da je premijer Andrej Plenković više puta bio pismeno upozoren, baš kao i ministar Davor Filipović i sve je unaprijed trebao znati o novoj plinskoj aferi i enormnim gubicima HEP-a nastalim zbog viška plina na tržištu, ali je od trenutka izbijanja te afere lagao hrvatskoj javnosti da o njoj nije informiran te da tek prikuplja podatke. 

"Ni jedan od tih HEP-ovih dopisa nisam vidio, dobili su ih eventualno moji suradnici. Ja ne znam za te mejlove (Barbarićeve op.a.). Kakva sad gospodarska šteta od 200 mil. eura?! Ja za to ne znam", čudio se premijer. Na pitanje misli li da je dobar premijer odvratio je da "nije njegova funkcija da zna sve". "Nitko ne može znati sve, to su dječje priče, to su čudotvorci. Ovdje sigurno nema moje odgovornosti. U energetski sektor se razumije vrlo uski krug ljudi koji se time bavi, u nijanse plina još jedan uži krug, u način prodaje po posebnim pravilima minimalan krug ljudi. To sigurno ne zna nijedan premijer, garantiram vam to. Niti jedan. Kad u potpunosti sagledamo sve činjenice, onda ćemo donositi odluke.", rekao je u Splitu, prenosi Index.hr.

 
Povoljno kupljeni plin

 

Na uključivanje DORH-a u cijelu priču apelirao je PPD čije ime se spominjalo kao jednog od kupaca plina preko trgovinske platforme HROTE-a. 

HEP je u skladu s Vladinom uredbom o reguliranoj cijeni plina od kraja rujna 2022. do kraja lipnja ove godine kupio plin u vrijednosti 85,1 milijun eura. Da su plin kupovali po tržišnoj cijeni, platili bi ga 455,8 milijuna eura. Dakle nastala razlika je 370,6 milijuna eura, objavio je u utorak Jutarnji list. Međutim, to ne umanjuje problem oko neriješavanja pitanja prodaje skuplje plaćenog a neprodanog plina u plinskom skladištu Okoli.

Premijer i ministar gospodarstva Davor Filipović, navodi Nacional, ignorirali su dopise koje su primili 27. siječnja, 13. veljače i 27. ožujka te požurnicu od 1. veljače. Nacional tvrdi i da ih je direktor HEP-a Frane Barbarić uzalud detaljno informirao o dramatičnom razvoju problema, čiji bi razmjeri zbog prodaje uskladištenog plina po niskim cijenama mogli doseći 200 mil. eura gubitka za HEP.

Filipović demantira pisanje Nacionala

 

Te informacije demantiralo je Ministarstvo gospodarstva. U svojem reagiranju kažu da ih je Barbarić dopisom od 5. travnja obavijestio da će "po zapunjenju skladišnih kapaciteta HEP-a viškove nastale provedbom Uredbe koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili stranom tržištu, ako se ne naloži drugačije". MINGOR nije naložio drugačije postupanje, a HEP ih, kažu, nije obavijestio da će višove prodavati po netržišnim cijenama suprotno obavijesti koju su Ministarstvo poslali. Također, nisu spominjali zapunjenje skladišta niti mogućnost skladištenja u inozemstvu. 

MINGOR kaže da je prvu informaciju o takvoj prodaji dobio 29. lipnja dopisom od HROTE-a u kojem je bio vidljivo da se HEP-ov plin prodaje po netržišnim cijenama. Vlada je nakon toga promijenila Uredbu i time je HEP prestao preuzimati domaći INA-in plin. "U niti jednom od dopisa koji je HEP uputio MINGOR-u ne navodi se mogućnost prodaje plina na način na koji je to HEP u konačnici napravio, niti se MINGOR obavještava o postupanju Uprave HEP-a nakon zaprimljenog dopisa od 5. travnja", zaključuje se u priopćenju. 

 
HROTE-ova reakcija

 

Da je državno odvjetništvo zainteresirano za podatke o trgovini plinom do sada je službeno potvrdio tek direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović. On je u petak izjavio da ih je DORH zatražio podatke koji se odnose na razdoblje važenja Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odnosno na plin koji je HEP prema toj uredbi morao otkupljivati od Ine.

Abramović kaže kako HROTE može potvrditi da je Plinacro tijekom lipnja morao iz transportnog sustava radi uravnoteženja otpustiti 57 tisuća megavata te su toliko ukupno kupili kupci HEP-ova plina.

TAGOVI