Već deset ovlaštenih inspekcijskih tijela za opremu pod tlakom

Autor: B.L. Objavljeno: 23.05.2018. 🕜 13:02 Lokacija: Zagreb

Jubilarni Hrvatski seminar o tlačnoj opremi okupio je brojne stručnjake

Iskustva iz prvih godinu dana primjene Pravilnika o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom (NN 27/2017) kojim je konačno u cijelo područje pregleda i ispitivanja opreme pod tlakom uvedena potpuna 'liberalizacija', čime je ono sada u cijelosti uređeno kako je to u gotovo svim europskim zemljama, bila su u fokusu jubilarnog, već 15. po redu Hrvatskog seminara o tlačnoj opremi. Riječ je o jednom od važnih tehničkih podzakonskih propisa koji je u područje opreme pod tlakom unio velike promjene, iako se u proteklih godinu dana njegove primjene pokazalo kako još mnogo toga treba riješiti. U skladu s time, već potkraj prošle godine započelo se s pripremom njegovih Izmjena i dopuna i taj je proces u tijeku, a u međuvremenu su objavljena već dva izdanja Tehničkih uputa za njegovu primjenu i treće je u pripremi.
Seminar je i ove godine okupio sve koji su u svojem svakodnevnom radu na bilo koji način povezani s opremom pod tlakom pa ponovno ne čudi velik broj sudionika, njih oko 170. Kao i proteklih nekoliko godina do sada, Seminar u organizaciji tvrtke ENERGETIKA MARKETING i Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO), održan je u Kongresnom centru 'Antunović'.
U prvoj tematskoj cjelini Seminara istaknuto je da u Hrvatskoj već ima 10 ovlaštenih inspekcijskih tijela i da potkraj godine slijedi objavljivanje Izmjena i dopuna Pravilnika o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom. Time će, između ostaloga, biti razjašnjene pojedine nedorečenosti iz Pravilnika i  izrijekom će se upućivati na primjenu Tehničkih uputa, dok će Dodatak VII. donijeti nove, strože kriterije stručno-tehničke osposobljenosti. Uz to, najavljeno je i vrlo skoro uvođenje u primjenu računalnog Registra opreme pod tlakom. I no kraju, ubrzo bi trebale biti dopunjene i spomenute Tehničke upute i to s dva dodatka. Jedan su kontrolne liste za periodičke preglede (ima ih osam), a drugi se odnosi na kriogene posude pod tlakom.
Druga tematska cjelina Seminara uglavnom je obradila neke praktične probleme kao što su alternative pri popravcima opreme pod tlakom, valjanost rezultata mjerenja debljine stijenke, nadzor vijčanih spojeva, pregledi boca za ronjenje, katodna zaštita itd.
Treća tematska cjelina Seminara ujedno je bila okrugli stol na kojemu se pokušalo odgovoriti na neka od ključnih pitanja koja su uočena u proteklih godinu dana (npr. kako odrediti realnu cijenu sata rada za preglede i ispitivanja opreme pod tlakom i je li uopće moguće pronaći ispravan pristup), a najviše zanimanja privukla su iskustva s provođenjem inspekcijskih pregleda, ali i općenit prikaz ustroja cijelog područja opreme pod tlakom u Njemačkoj. Isto tako, još je jednom naglašena potreba uske suradnje nadležnih tijela (Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske akreditacijske agencije itd.), ovlaštenih inspekcijskih tijela i vlasnika i korisnika opreme pod tlakom. Uostalom, takva službena okupljanja svih sudionika u području opreme pod tlakom u Njemačkoj su obvezna dvaput godišnje. Konačno, još je jednom upozoreno na nužnost poštivanja normi i propisa i napuštanje prakse njihovog tumačenja kako kome trenutačno odgovara.

Galerija slika: 15. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

TAGOVI