Vlasnici privatnih benzinskih postaja prijete zatvaranjem

Autor: N.D. Objavljeno: 04.07.2022. 🕜 14:29 Lokacija: Zagreb

Marža od 60 lipa nije dovoljna "malima" da se održe iznad vode

Kao reakciju na današnju Vladinu odluku nastavka politike određivanja maksimalnih cijena goriva na benzinskim postajama za idućih 14 dana smanjenjem trošarina, Udruga malih distributera goriva najavila je da će u srijedu ili četvrtak njihovi članovi početi zatvarati svoje prodajne prostore. 

Kažu da im se ne isplati nastavak rada pošto gomilaju gubitke, jer im nisu ukalkulirani svi troškovi, a prije svega trošak prijevoza naručenih derivata. Ranije su od jedne litre imali zaradu od jedne kune, a sada će to biti nešto više od 60 lipa. Oni traže da im država počne prodavati gorivo iz robnih rezervi i to po nižim cijenama. Država pak naglašava da se može eventualno raditi o izmakloj zaradi, ne i o gubitku. 

 "Želimo upozoriti i na činjenicu da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nije dobro u vrijeme turističke sezone. Apeliramo na Vladu da omogući da se cijena goriva regulira sukladno tržišnim kretanjima. Od 7. do 20. lipnja ukupni gubitak članova Udruge, njih 50-ak, za cjenovno regulirane kategorije goriva iznosio je 5.8 milijuna kuna, a procjena gubitka za razdoblje od 21. lipnja do 5. srpnja iznosi 16.5 milijuna kuna. Neprihvatljiva je teza o tome kako su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi. Točno je da su ukupni prihodi članova Udruge u 2021. godini iznosili 2 milijarde kuna, a troškovi su veći od 1.9 milijardi kuna. Poslovanje malih distributera u ovim je okolnostima neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja, što znači ugrozu egzistencije za gotovo 1000 obitelji.", stoji u priopćenju Udruge koje je prenio Index.

Visoke marže su prošlost

Ministar gospodarstva Davor Filipović kazao je da je Udruzi 40 poslovnih subjekata koji su od prodaje lani zaradili 3,5 milijarde kuna i ostvarili 133 milijuna kuna dobiti. Filipović je naglasio da članovi Udruge nisu u protekla dva tjedna zaradili onoliko koliko su očekivali. Kazao je da su protekla dva tjedna ti distributeri prodavali svoje zalihe te da će INA iduća dva tjedna poskupljenje preuzeti na sebe tj. neće povećavati cijene malim distributerima. 

Inače, vrijedi znati da je prije liberalizacije tržišta natnih derivata 2014., za vrijeme ministra Ivana Vrdoljaka, koji je dokrajčio intervencije u cijene derivata. marža trgovaca po prodanoj litri goriva bila između 60 i 75 lipa po litri. Nakon toga marže su rapidno porasle a zarada im se poboljšala pa je prije državnih intervencija u cijenu goriva marža po litri išla i do 1,5 kn, što je znatno. 

TAGOVI