Zbog visokih cijena goriva prijevoznici traže državnu intervenciju

Autor: N.D. Objavljeno: 17.05.2022. 🕜 09:18 Lokacija: Zagreb

Dosadašnje Vladine mjere za gospodarstvo nisu dovoljne, smatraju u HUP-u

Hrvatska udruga poslodavaca traži od države nove mjere za pomoć prijevoznicima zbog visokih cijena goriva, koja se prelijeva na druge robe i usluge. Da Vlada nije intervenirala u trošarine i ukinula obvezu primješavanja biogoriva, dizel bi bio skuplji za 88 lipa po litri, pokazala je analiza HUP-ove udruge za promet, koja upozorava na neodrživo poslovanje.

Teretnim prijevoznicima je od 2021. do danas udio troškova goriva u izlaznim fakturama dosegnuo oko 37%, a cijene usluga prijevoza su, tvrde, rasle do maksimalno 5%. Maloprodajna cijena goriva u krajnjoj cijeni sredinom svibnja sudjelovala je s 53%, posebni porezi s 21%, PDV s oko 20% i marža sa šest posto, kažu u HUP-u. Umanjenje trošarina ima efekte na građane, ali ne i na prijevoznike jer je ona vraća do EU minimuma prema Zakonu o trošarinama, stoga smatraju da bi nju trebalo privremeno suspendirati. 

Poslodavci traže da se javnim naručiteljima omogući izmjena ugovora ako cijena goriva poraste više od 10%, traže smanjenje cestarina na teretni i putnički prijevoz te smanjenje PDV-a na prijevoz putnika na 13%. Traže izuzeće od plaćanja naknade za HRT i ZAMP, te programe subvencioniranja za ekološki prihvatljivija vozila i nove gume, kako bi trošili manje goriva. Pozivaju se na studiju Instituta za javne financije koja pokazuje da se s nižim cijenama goriva i manje naplaćenog PDV-a, taj PDV naplati u drugim segmentima i uslugama, jer dolazi do povećanja potrošnje i do 6%. 

TAGOVI