Zemlje G7 će intenzivno podržavati proizvodnju prirodnog plina

Autor: N. D. Objavljeno: 07.04.2023. 🕜 12:23 Lokacija: Zagreb
  • plinska bušotina
    Izvor: N. D.

Svjetska banka će promijeniti politiku iz 2019. kada je odustala od financiranja proizvodnje plina

S uzdrmanim globalnim energetskim tržištima, skupina G7 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta razmatra odobravanje novih ulaganja u prirodni plin, pokazao je nacrt dokumenta u koji je Reuters imao uvid u četvrtak.

Ministri energetike i klimatskih promjena članica G7 - Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a sljedeći tjedan održavaju summit u Japanu na kojem se očekuje da će raspravljati o načinima smanjenja emisija u suočavaju se s gorućim pitanjima energetske sigurnosti.

Prema nacrtu dokumenta, ministri će reći da će biti potrebna nova ulaganja u opskrbu prirodnim plinom kako bi se riješila energetska sigurnost nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U ovom kontekstu, u ovoj konkretnoj nepredviđenoj situaciji, prepoznajemo potrebu za nužnim upstream ulaganjima u LNG i prirodni plin u skladu s našim klimatskim ciljevima i obvezama”, stoji u nacrtu izjave u koju je Reuters imao uvid. Nacrt nije konačan i još bi se mogao promijeniti do summita, čiji će Japan biti domaćin 15. i 16. travnja.

 

Svjetska banka će promijeniti politiku financiranja plina

 

Invazija na Ukrjinu i sankcije Rusiji preokrenuli su tokovi plina, a EU je postala izrazito ovisna o uvozu LNG-a. Unatoč prosvjedima ekologa, mnoge vlade i kreatori politike prepoznali su potrebu za osiguranjem pouzdane i stabilne opskrbe plinom. Svjetska banka sada bi mogla biti otvorena za financiranje nekih plinskih projekata, iako je obećala da će prestati financirati naftne i plinske projekte nakon 2019.

Svjetska banka mogla bi biti otvorena za financiranje plinskih projekata u Mozambiku kako bi osigurala veći pristup energiji ako su troškovi najjeftiniji među izvorima energije, rekla je Victoria Kwakwa, potpredsjednica Svjetske banke za istočnu i južnu Afriku, u prošlomjesečnom intervjuu za Bloomberg.

Još 2017. Grupacija Svjetske banke rekla je da nakon 2019. više neće financirati upstream nafte i plina. No grupa je napomenula da će se “U iznimnim okolnostima razmotriti financiranje upstream plina u najsiromašnijim zemljama gdje postoji jasna korist od uvjetima pristupa energiji za siromašne i projekt se uklapa u obveze zemalja Pariškog sporazuma.

TAGOVI