Mi marimo za budućnost... i tako već 30 godina

Autor: B.L. Objavljeno: 15.06.2023. 🕜 08:38 Lokacija: Ivanić Grad
  • Tomislav Magić, univ. bacc. ing. el., direktor MI MARIS-a (izvornik: MI MARIS, 2021.)

• Tomislav Magić, MI MARIS
    Izvor: MI MARIS
  • Zastave MI MARIS-a ispred poslovne zgrade u Ivanić Gradu (foto: BL, svibanj 2023.)

• MI MARIS, zastave
    Izvor: B.L.
  • Milenijska obljetnička fotografija djelatnika MI MARIS-a (izvornik: MI MARIS, 2023.)

• MI MARIS, obljetnice
    Izvor: MI MARIS

Mnoge domaće tvrtke koje su osnovane u prvom valu poduzetništva, početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, ujedno i u teško vrijeme Domovinskog rata, i koje su se do sada uspješno othrvale svim izazovima danas s ponosom slave tri desetljeća poslovanja. Jedna od njih je i MI MARIS iz Ivanić Grada. Riječ je o obiteljskoj tvrtki koja ima osamdesetak zaposlenih i bez koje se danas gotovo ne može zamisliti ozbiljniji projekt na izvođenju većih energetskih i/ili termotehničkih projekata. Kako je sve to ostvareno, koji su glavni izazovi u današnjem poslovanju i kako se treba pripremati za budućnost pojašnjava njezin direktor Tomislav Magić.

Možete li za početak ukratko predstaviti MI MARIS? Kakvi su Vam poslovni rezultati u prošloj godini? Koliko imate zaposlenih?

Ukratko: MI MARIS je danas srednje velika obiteljska tvrtka, specijalizirana za izvođenje radova na termotehničkim i energetskim postrojenjima u industriji i zgradama poslovne i slične namjene. Imamo 80-ak zaposlenih, a prošle smo godine ostvarili prihod na razini 13,17 milijuna eura i neto dobit od 1,327 mil. eura.

Tvrtku su osnovali moji roditelji, Iva i Stanko Magić u prosincu 1993., što znači da će cijela ova godina biti u znaku tog značajnog jubileja. Nije bilo lako, posebice onih prvih godina, u vrijeme tranzicije u kapitalizam, no do danas smo stvorili prepoznatljivo ime kod brojnih kupaca i dobavljača.

Na čelu tvrtke danas smo ravnopravno sestra i ja, dok su naši roditelji vlasnici i, naravno, uvijek su na raspolaganju sa svojim savjetima i bogatim iskustvom. U poslovanje tvrtke oboje smo uključeni još od malih nogu, a u aktivno upravljanje uključili smo se nakon što smo, svaki u svom području, stekli dovoljno iskustva.

MI MARIS je danas, nakon 30 godina poslovanja tvrtka koja jednako ulaže u suvremenu tehničku opremu za rad, stručnu edukaciju i obrazovanje djelatnika te certifikate koji predstavljaju opredijeljenost tvrtke prema kvaliteti, sigurnosti na radu i zaštiti okoliša. Sve navedeno, kao i dugogodišnja suradnja s dobavljačima i poslovnim partnerima te inzistiranje na kvaliteti i poštivanju svih zakonitosti struke našim investitorima daje sigurnost u kvalitetno izvršenje ugovorenih poslova. Da ne duljim, više o svemu tome možete pogledati i u našem promotivnom videu na YouTubeu.


Što su Vaša glavna područja poslovanja? Kakvim se sve projektima bavite?

 

Usmjereni smo na izvođenje strojarskih i elektrotehničkih radova na termotehničkim postrojenjima (grijanje, hlađenje, ventilacija i klimatizacija) i energetskim postrojenjima (kotlovnice, toplinske podstanice, energane, kogeneracijska postrojenja, toplovodi, parovodi, solarni toplinski sustavi, sunčane elektrane) za potrebe poslovnih, javnih, energetskih i industrijskih objekata. Dakle, izvodimo radove na gradnji takvih postrojenja, na njihovoj rekonstrukciji i održavanju. S druge strane, uglavnom nismo prisutni u 'klasičnom' zgradarstvu, tj. u pravilu se ne bavimo takvim projektima za stambene zgrade i obiteljske kuće.

U svim tim projektima nudimo i izvođenje projekata automatizacije i upravljanja (ugradnja SCADA sustava) i protueksplozijske zaštite, za što imamo sve potrebne certifikate. Projektiramo i izvodimo elektro-upravljačke ormare za sve naše projekte. Uostalom, prije 30 godina zapravo smo i započeli kao tvrtka za izradu elektro-ormara, a i danas ih radimo za sve objekte koje izvodimo, kao i pripadajuću elektroinstalaciju u okviru automatizacije i upravljanja.

Mnogi me pitaju kako to da smo i moj otac i ja zapravo elektrotehničke struke, a najveći dio našeg poslovanja su strojarski radovi. No, upravo je ta sinergija strojarstva i elektrotehnike naša najveća prednost.


Poslujete li i u inozemstvu ili ste usmjereni samo na hrvatsko tržište? Zašto?

Za sada uglavnom radimo samo domaće projekte. Pojasnit ću vam to na nedavnom primjeru. Kontaktirali su nas iz jedne velike njemačke korporacije, o nama su čuli samo riječi hvale i htjeli su s nama surađivati. Ponudili su nam da naredne tri godine za njih izvodimo radove na velikom kemijskom kompleksu u Njemačkoj. Zajamčen posao za najmanje 30 naših ljudi i zajamčeno plaćanje. Odbili smo ih. Zašto? Odgovor je jednostavan: koliko god to možda bilo dobro plaćeno, u te bismo se tri godine previše specijalizirali na jednom jedinom poslu i istodobno ne bismo mogli raditi nešto drugo, stjecati nova znanja i iskustva i razvijati na više raznih projekata. Vrlo vjerojatno bi i naši radnici bili nezadovoljni jer bi bili predugo razdvojeni od domova i obitelji. Logistika cijelog posla bi bila previše složena i previše bi se izložili.

Ako i radimo neki projekt više od 150 km od Ivanić Grada i moramo imati smještaj za radnike na lokaciji, takvi projekti uobičajeno ne traju predugo, a i ne radi se o nekim prevelikim udaljenostima da se za vikend ne bi moglo otići doma. Ponekad je od (na prvi pogled velike) zarade mnogo važnije imati mogućnost za kvalitetnije obavljanje posla, za razvoj, za provođenje vremena s obitelji.


Što biste istaknuli kao Vaše glavne prednosti? Što Vas izdvaja u odnosu na konkurente? Imate li pak nešto što biste izdvojili kao nedostatke?

 

Smatram da nam je najveća prednost sinergija dviju djelatnosti, strojarstva i elektrotehnike te razvijanje znanja, vještina i iskustva naših djelatnika u tim djelatnostima. Na taj način investitorima možemo ponuditi kompletno rješenje vezano uz termotehnička i energetska postrojenja. 

Nije na odmet spomenuti da MI MARIS zapošljava velik broj mladih stručnjaka, što nas čini prilagodljivim novim tehnologijama i zahtjevima struke, dok se na djelatnike s većim radnim stažem uvijek možemo osloniti pri rješavanju složenih tehničkih izazova i mentoriranja mladih naučnika i zaposlenika.

Svaka organizacija ima svoje nedostatke pa tako i mi. Djelujemo u vrlo zahtjevnoj djelatnosti i naravno da se u poslu događaju greške. Trudimo se redovito promišljati naš rad i proučavati greške koje smo napravili kako bismo iz njih učili i bili što bolji. MI MARIS ulaže znatne napore u poboljšanje vlastitih procedura i internih politika, održavamo redovite sastanke i edukacije s djelatnicima te vjerujemo da je to ispravan put prema kontinuiranom poboljšanju svakog pojedinca i tvrtke u cijelosti.


Prisutni ste u gotovo svim područjima energetike. Možete li ukratko prikazati najzanimljivije reference u posljednje 2 - 3 godine?

 

Od važnijih projekata iz posljednjih nekoliko godina izdvojio bih veliki projekt cjelokupnih termotehničkih i energetskih instalacija za Klinički bolnički centar Rijeka na Sušaku u Rijeci i projekte energetske obnove proizvodnog pogona tvrtke DOK-ING, gdje smo kombinirali dizalice topline velikih snaga sa sunčanom elektranom te projekt energetske obnove tvornice tvrtke Color emajl iz Požege, s iskorištenjem svih otpadnih toplina, emjalirnice, kompresornice te također sunčanom elektranom snage 650 kW. 

Upravo izvodimo radove na termotehničkim sustavima u sklopu rekonstrukcije i energetske obnove Palače pravde u Zagrebu, gdje na krov zgrade postavljamo kaskadu od osam dizalica topline i rekonstruiramo kompletan sustav grijanja i hlađenja. Također sudjelujemo i u projektu modernizacije topllinarstva u Rijeci, gdje za tvrtku Energo izvodimo radove na rekonstrukciji postojećih plinskih kotlovnica u kogeneracijska postrojenja za proizvodnju toplinske i električne energije. Jedan od zanimljivijih projekata, osobito s obzirom na iznimno složenu logistiku, bio je i hotel 'Amfora' na Hvaru, gdje smo radili na rekonstrukciji sustava hlađenja.

Mogu se i pohvaliti da smo u proteklih nekoliko godina izveli više od 50 kotlovnica i energana na biomasu širom Hrvatske, a sve smo prisutniji i u projektima fotonaponskih sustava u kombinaciji s dizalicama topline. Uz sve to, nedavno smo ustrojili i cijeli odjel za izvođenje sunčanih elektrana. Idemo u korak s energetskom tranzicijom i obnovljivi izvori su nam u prvom planu.


U tom ste razdoblju proveli i nekoliko internih projekata s ciljem unaprjeđenja poslovanja. O čemu se tu radilo? Kakvi su rezultati?

U 2020. godini tvrtka je preselila svoje sjedište u novoizgrađeni poslovno-proizvodni kompleks u Ivanić Gradu, čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u sklopu europskog projekata osuvremenili smo našu tehničku opremu i proveli brojne stručne edukacije za djelatnike. Osim ulaganja u zgradu i opremu, uveden je i integrirani sustav upravljanja temeljem ISO normi koje predstavljaju opredjeljenost tvrtke prema kvaliteti, sigurnosti na radu i zaštiti okoliša. Za to nam je trebalo tri godine pripreme i izgradnje, dva provedena europska projekta, dva tehnička pregleda, dvije uporabne dozvole i nekoliko desetaka registratora razne dokumentacije.

U 2023. godini izgradili smo vlastitu sunčanu elektranu, a do kraja godine ishodit ćemo i građevinsku dozvolu za proširenje proizvodnih i skladišnih kapaciteta.

Preseljenje u novi poslovno-proizvodni prostor omogućilo nam je kvalitetniju organizaciju rada, optimalno korištenje svih resursa te smo dobili priliku biti bolji u svim segmentima našega rada.


Danas je iznimno teško doći do kvalitetnih zaposlenika? Kako rješavate taj problem?

 

 

 

MI MARIS se može pohvaliti s vrlo niskom fluktuacijom zaposlenika. U tvrtki imamo nekoliko radnika koji su s nama već 30 godina, dakle od samih početaka. Vrlo često zapošljavamo i članove obitelji naših zaposlenika - braću ili djecu koji imaju završene škole ili fakultete srodnih zanimanja.

Inzistiramo na poštivanju rada i radne discipline, ali volimo da se naši djelatnici osjećaju dobro na radnom mjestu, da budu zadovoljni sa svojim osobnim postignućima, s kolegama s kojima rade, da budu opremljeni kvalitetnim alatima i educirani za stručne poslove koje rade. Redovito evaluiramo rad naših djelatnika i nastojimo ih adekvatno nagraditi za njihove rezultate i uložen trud. Smatramo da tvrtka može napredovati samo onda kada svaki djelatnik osjeća da daje svoj doprinos i da je za to dobro nagrađen.

Sjedište tvrtke je u Ivanić Gradu, što je također jedna od naših najvećih prednosti kada se radi o pronalaženju kadrova. U manjim sredinama manja je ponuda poslova i mnogi mladi strojari ili elektrotehničari ostat će u struci i potražiti posao u lokalnim tvrtkama. Uz sve to, Ivanić i okolica kao 'naftaški' kraj imaju tradiciju tehničkih struka, primjene i razvoja tehničkih znanja, što nam odgovara pri traženju novih zaposlenika.

MI MARIS posjeduje i dvije licence za naukovanje učenika, tako da svoje prvo stručno iskustvo u MI MARIS-u stječu i učenici koji se obrazuju za elektrotehnička zanimanja i zanimanja instalatera grijanja i klimatizacije. Nedavno smo, na proslavi naše 30. obljetnice, uručili donacije za dvije srednje škole odakle nam dolazi najviše novih zaposlenika: Srednjoj školi Dugo Selo i Srednjoj školi 'Ivan Švear' iz našeg Ivanić Grada. Uz to, donirali smo i Veleučilište u Bjelovaru, s čijeg nam stručnog studija mehatronike dolaze diplomanti koji će biti naši budući inženjeri. Moram pohvaliti i dobre odnose koje smo uspostavili s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, s čijim profesorima i istraživačima također sve više surađujemo.


I za kraj, gdje vidite MI MARIS u narednih 30 godina?

U godinama koje slijede očekujem stabilan i postojan razvoj, ali ne bih volio da pri tome prerastemo neke okvire. Sada nas je osmadesetak i mislim da bismo učinkovito i uspješno mogli upravljati s tim brojem zaposlenih i u narednim godinama. Plan je rasti u sposobnostima i znanju, ne u veličini, makar nas tržište dosta pritišće i u tom smjeru.

Naši slogani su izvedeni iz našeg imena - mi marimo za energiju, za održivost, za prirodu, za budućnost. Tome ćemo ostati vjerni i ubuduće. Sigurno je da ćemo se (još malo) širiti, razvijati, stjecati nova znanja, vještine i iskustva, usavršavati se i prilagođavati, raditi više, jače, bolje, kvalitetnije, prihvaćati nove tehnologije i rješenja, činiti nove iskorake. Budućnosti se ne bojimo i znat ćemo odgovoriti na njezine izazove.

 

TAGOVI