European Utility Week - budućnost je već stigla

Autor: N.D. Objavljeno: 06.11.2015. 🕜 11:18 Lokacija: Beč (Austrija)

Posjetili smo European Utility Week, najznačajnije europsko okupljanje proizvođača i ponuditelja usluga za pametnu energetiku. Od 3. do 5. studenog u Beču se okupilo više od 400 tvrtki i oko 10.000 posjetitelja željnih doznati kako izgraditi održiv poslovni model za energetske kompanije koje su već godinama u velikoj krizi.

Od 3. do 5. studenog u Austriji u Beču održao se European Utility Week 2015., najznačajnije europsko događanje posvećeno pametnim elektroenergetskim mrežama i obnovljivcima, pohrani energije, pametnim brojila brojilima i sigurnosti mreže, rješenjima za pametni dom. Fokus sajma i prateće konferencije je pokazati kako inovacija može pomoći energetskoj industriji u postizanju održivosti, sigurnosti i smanjivanju troškova. Osim toga, energetske kompanije ove su godine imale prilike doznati više o benefitima ESCO kompanija i Internet of Things. Događaj je okupio oko 400 kompanija sa svih kontinenata i oko 10.000 sudionika i posjetitelja koji su se družili i sklapali poslove, sudjelovali na tematskim konferencijama i prezentacijama. Riječ je o ključnom događaju za energetske kompanije koje se bave opskrbom električnom energijom, plinom pa i opskrbom pitkom vodom, IT industriju, proizvođače naprednih tehnologija, operatore prijenosnog i distribucijskog sustava koji ih koriste. Od zvučnijih imena bili su tu SAP, IMB, Siemens, Accenture, Oracle, Huwei, Itron, Capgemini, Intel, TATA, Ericsson, Aidon, REstore, GE, Meters and more i mnogi drugi. Iz Hrvatske sudjelovalo je 16 predstavnika HEP-a, a od "susjeda" izlagala je jedino Iskra. Uz to, ove godine predstavilo se ukupno 50 start-up-ova, a dodijeljene su i industrijske nagrade u pet kategorija. Biti dio događanja na European Utility Weeku značilo je doznati kakvi su postojeći trendovi u naprednim tehnologijama, koji su najveći izazovi, kako ih pokušati svladati te što se može očekivati u budućnosti naprednih mreža.

Naime, iako se to možda iz perspektive hrvatskog elektroenergetskog sektora jasno ne uočava, budućnost je već tu. Sve slabije oslanjanje na fosilna goriva i sve veće okretanje obnovljivim izvorima energije ima ogroman utjecaj na cjelokupnu energetsku industriju. Kako bi prosperirale u sve izazovnijem poslovnom okruženju, u kojem kupci postaju i proizvođači energije a veliki proizvodni pogoni rade na granici profitabilnosti ili su prisiljeni na zatvaranje, energetske kompanije u potrazi su inovativnim poslovnim modelima i regulatornim okruženjem koje podržava drugačije poslovanje. U Europi i svijetu sve je jasnije da se kompanije moraju mijenjati kako bi odgovorile na te izazove. Kupci, koji su ujedno i proizvođači energije traže nova rješenja koja će podržavati njihovu čistu proizvodnju i promovirati uštede energije, posebno u Europi, gdje je obnovljivaca sve više a potražnja za energijom stagnira. Sve veći broj takvih potrošača i zabrinutost zbog klimatskih promjena podržava činjenicu da će se mnogi aspekti tradicionalnog poslovanja energetskih kompanija morati mijenjati kako bi prosperirali u budućnosti. Energetske kompanije bore se sa eksponencijalnim rastom podataka koje trebaju analizirati kako bi predvidjeli proizvodnju i ozbiljne poteškoće u funkcioniranju elektroenergetskih mreža uslijed veće penetracije obnovljivaca. Razvoj naprednih mreža i digitalizacija zato u prvi plan stavljaju sigurnost podataka i analitiku, kao alate za postizanje sigurne i pouzdane mreže. Iako posjeduju SCADA sustave energetske kompanije ipak su prisiljene na određeni stupanj digitalizacije sve do razine samog kupca.

Na Energy Utillity Weeku više nego na nekim drugim sličnim događanjima postaje jasno da je ta kompleksnija budućnost već prisutna i da treba aktivno raditi na novim poslovnim modelima. Energetske kompanije već su napravile određeni zaokret prema digitalnoj budućnosti, no treba im podrška kako bi iz ogromnog bazena podataka koje mogu dobiti izvukle najbolje za optimizaciju svojeg poslovanja. Marie Fossum Strannegard, prva žena Energy&Utillities odjela u Ericssonu savjetuje da energetski regulatori podrže kompanije u procesu transformacije stimulirajući ih za promjene koje su nužnost. Da bi došle do održivijih modela poslovanja tvrtke će morati smanjivati troškove, biti učinkovitije te pronaći nove izvore prihoda kako bi izazove pretvorile u prilike za razvoj. Nov proizvodi i usluge tu su da im pomognu u formiranju novih poslovnih modela. Regulacija će biti izazovna, no energetske kompanije korisna iskustva mogu dobiti iz telekom sektora koji se transformirao uslijed tehnoloških promjena i postao izuzetno inovativan i kompetitivniji nego prije. Kako telekom više nije mogao računati da će kontinuirano zarađivati na telefonskim razgovorima, tako i energetske kompanije više ne mogu zarađivati isključivo na prodaji energije. Dakle, trebaju mijenjati poslovne modele i za to im treba tehnološka podrška koju pruža oko 400 kompanija s ovog sajma. Primjerice, SAP, naš domaćin na konferenciji, nudi rješenja za Smart Metering, korisničko iskustvo i eCommerce, Cloud rješenja, SAP Asset - Inteligentne mreže, SAP SmartGrids IT/IT integracije i konvergencije, električna vozila te pokriva 81% usluga iz područja komunalija i pametnih rješenja.

Tvrtke koje su se predstavljale između ostalog nude rješenja za smanjivanje gubitaka u mreži, odnosno otkrivanje ilegalne potrošnje. Jedna od njih je i američka kompanije Choice Holding, koja pruža usluge energetskim kompanijama koje imaju više od 100 milijuna kupaca. Naime, energetske kompanije gube milijune zbog krađe robe koju prodaju, bilo da je riječ o vodi, struji ili plinu. Računa se da samo elektroenergetske kompanije globalno godišnje izgube 85 milijardi dolara zbog više ili manje sofisticiranih prevara. Choice Holding nudi sofisticirane algoritme za napredna brojila kojima se mogu točno predvidjeti i detektirati mogućnost krađe, odnosno prevare, a s vremenom primjene sustav postaje sve pametniji i uštede za kompaniju sve veće. Svojim mušterijama ta tvrtka, jedan od pionira takvih inovativnih softwarea, godišnje štedi milijardu dolara vrijednu energiju. Rui Mano, direktor Global Aliances & Businisess Developmenta pojasnio nam je kako je cijela priča funkcionirala na primjeru Rio de Janeira u Brazilu, a za taj projekt su i nagrađeni za Metering Excellence. Tamošnja elektroenergetska kompanija prodaje struju 4 milijuna kupaca a zahvaljujući instaliranim brojilima i softwareu štedi 40 milijuna dolara godišnje, odnosno 150 GWh vrijednu energiju. Mano tvrdi da se ulog u njihovu tehnologiju financijski isplatio u roku od mjesec i pol od početka primjene!

TAGOVI