Pametna rasvjeta 'made in' Hrvatska

Autor: B.O. Objavljeno: 01.10.2020. 🕜 09:51 Lokacija: Zagreb

U zagrebačkom pogonu se proizvede više od 30 tisuća LEDA rasvjetnih tijela godišnje

U Hrvatskoj se pod imenom LEDA razvija i proizvodi visokokvalitetna cestovna, industrijska i sportska LED rasvjeta te pripadajuća softverska rješenja za upravljanje rasvjetom. LEDA ima 30 zaposlenika, od kojih je 20 zaduženo za projektiranje, proizvodnju i prodaju dok se ostalih 10 bavi razvojem softverskih rješenja za upravljanje i nadzor rasvjetnih sustava. 

Posebice je zanimljivo naglasiti kako se u zagrebačkom pogonu ove tvrtke koji je opremljen automatskom proizvodnom linijom proizvede više od 30 tisuća rasvjetnih tijela godišnje. 

Ivica Kujundžić-Lujan, direktor LEDA-e, kaže nam kako se ideja o razvoju brenda LEDA rodila 2015. godine. "Također, tada smo proveli studiju koja je otkrila kako je LED tehnologija i ponajprije uštede koje ona pruža korisnicima, jedna od temeljenih odrednica održivosti koja je već tada kroz razne direktive i zakone krenula snažnije kucati na vrata članica Europske unije. Godinu dana kasnije, dakle, 2016., odlučili smo uložiti u proizvodni pogon i krenuti s proizvodnjom, ekipirali smo odgovarajuće inženjere i ostale zaposlenike te brendirali proizvod pod imenom LEDA. A u vrlo kratkom roku uspjeli smo se pozicionirati na tržištu s više od 50 velikih projekata", objašnjava on.

Omega software d.o.o. je kao Korisnik sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, u rujnu 2018. godine započela provedbu Projekta 'Razvoj otvorene pametne mreže energetski učinkovite LED rasvjete'. Cilj projekta je ulaganjem u istraživanje i razvoj pametnog LED sustava javne rasvjete u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu omogućiti jačanje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije novih proizvoda i usluga. Projekt je u provedbi do 10. lipnja 2021. godine, a rezultirat će razvojem pametne, energetski učinkovite, međusobno povezane javne rasvjete te svestranog sustava javne rasvjete koji će biti platforma za uspostavu sustava pametnog grada. Projekt ima izuzetan pozitivni utjecaj na okoliš jer će se primjenom rješenja smanjiti utjecaj emisije ugljičnog dioksida, nepotrebno zračenje baznih stanica, nepotrebno emitiranje topline iz standardnih žarulja, svjetlosno onečišćenje i potrošnja električne energije. Ukupna vrijednost projekta je 3.498.286,94 kune, a iznos koji sufinancira Europska unija je 2.122.588,46 kuna.

 

Tri kategorije rasvjete 

LEDA led rasvjetna tijela možemo podijeliti u 3 kategorije: cestovna, industrijska i sportska rasvjeta, a prema tome se je podijelila i velika većina korisnika. 

"Tako npr. jedinice lokalne samouprave ulažu u modernizaciju cestovne javne rasvjete, sportske rasvjete u dvoranama te na vanjskim terenima, a privatni investitori ulažu u industrijsku rasvjetu za osvjetljavanje hala i proizvodnih pogona", napominje Kujundžić-Lujan, dodajući kako svi korisnici danas znaju da LED rasvjetom mogu primjetno uštedjeti. "Naime, LED tehnologija može umanjiti potrošnju električne energije u nekim slučajevima i preko 80%", naglašava. 


Modeli financiranja 

Ova zagrebačka tvrtka uspješno je završila i nekoliko projekata po ESCO modelu čiji su temelji upravo energetska učinkovitost i uštede. 

"ESCO projekti se financiraju iz ostvarenih ušteda, a mi smo u njima sudjelovali od početka do kraja. Drugim riječima, od pripreme projekta, preko projektiranja, do izvedbe i uporabe energetski učinkovite javne rasvjete", kaže on, dodajući kako je jedna od posebnosti tvrtke i mogućnost najma sustava rasvjete. 

"S našim partnerima nudimo najam rasvjetnih sustava. Takvi projekti imaju jednake učinke te rade po istom principu kao što je ESCO model, ali uz nešto kraći rok otplate", kaže.

 

Znanje i komponente 

Valja naglasiti kako trenutačno 10-ak posto poslovanja tvrtke otpada na izvoz. 

"Premda smo usmjereni na hrvatsko tržište, imamo određenih referenci i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji, gdje smo prisutni na regionalnim sajmovima sa svojim proizvodima i inovacijama. Ideja o većem iskoraku na međunarodno tržište postoji. Jedan od primjera je i prijava za sudjelovanje na najvećem svjetskom sajmu tehnologije rasvjete i građevinskih usluga koji se svake dvije godine održava u Frankfurtu. Na tom sajmu preko 2700 izlagača predstavlja novitete u području rasvjete, sigurnosne tehnologije i elektro-tehnologije, kao i automatizaciju domova i zgrada, ali nas je u tim planovima omela koronakriza. Čim nam okolnosti to dopuste, mi ćemo se snažnije okrenuti izvozu", ističe on. 

"Na tržištu smo se pozicionirali u ulozi proizvođača i našim partnerima (prodajnim i projektantskim) nudimo punu podršku. Fokusirani smo na podizanje kvalitete proizvoda, širenje palete proizvoda i praćenje trendova u svijetu rasvjete. Također, željeli bismo proširiti mrežu svojih partnera jer ćemo tako brže i jednostavnije prijeći hrvatske okvire", napominje on.

 

Upravljanje i nadzor 

Pouzdanost, učinkovitost i kvalitetu proizvoda i rješenja potvrđuju i brojni certifikati uključujući: ENEC, CE, IK10, IP67, EMC, LVD i dr. Uz brigu o kvaliteti proizvoda (ISO 9001:2015), posebna pažnja se posvećuje i brizi o okolišu, što potvrđuje ISO 14001:2015 certifikat. 

"Jedan od izazova u našem poslovanju jest i taj što dio proizvoda trebamo certificirati izvan Hrvatske, u Sloveniji ili Njemačkoj. Stoga smo pokrenuli određene aktivnosti kako bismo otvorili vlastiti certifikacijski laboratorij u Hrvatskoj", kaže Kujundžić-Lujan. 

Uz proizvodnju LED rasvjete, poseban naglasak stavlja se na razvoj cjelovitih rješenja za upravljanje i nadzor nad sustavom rasvjete, čime ta tvrtka ide u korak sa Smart City inicijativom Europske unije koja potiče implementaciju pametnih rješenja upravljanja rasvjetom. 

U sklopu te inicijative za pametne gradove razvijena je i ECO Luna web aplikacija koja je središnje mjesto za upravljanje sustavom LED rasvjete. Aplikacija omogućava brz pregleda stanja sustava, analitiku učinkovitosti prije i poslije modernizacije te detaljan uvid u uštede koji su ostvarene prelaskom na LED rasvjetu.

 

Internet stvari (IoT) 

Također, konstantnim unaprjeđenjem svih dijelova sustava pametne rasvjete, velik trud uložen je u razvoj i proširenje funkcionalnosti IoT (Internet of Things) platforme 'u oblaku' koja je integralni dio sustava pametne rasvjete, a koja ima potencijal razvoja kao zasebno rješenje. IoT platforma, osim podataka s uređaja pametne rasvjete, može prikupljati i one od ostalih IoT uređaja te se prilagoditi potrebama svakom poslovanju kao cjelovito rješenje za prikupljanje, obradu, analizu i prezentiranje podataka. 

"Međusobno povezani rasvjetni sustavi su budućnost. Također, Europa ide u 'zelenom' i održivom smjeru. Rezultat takvih težnji je i Europski zeleni plan podržavajući ulaganja u tehnologije koje su prihvatljive za okoliš, digitalizaciju te u inovacije. A jedna održiva i inovativna priča upravo je hrvatska LEDA", zaključuje Kujundžić-Lujan.

TAGOVI