Povratak u (svijetlu) budućnost

Autor: B.L. Objavljeno: 14.12.2023. 🕜 09:43 Lokacija: Zagreb
  • Ilustracija robotizacije (izvornik: Shutterstock 2020.)
    Izvor:
  • Ilustracija robotizacije (izvornik: Shutterstock 2019.)

• robotika, robotizacija
    Izvor: Shutterstock
  • Digitalna transformacija (FOTO: Shahadat Rahman from Stock, 2023.)

• digitalizacija, digitalna transformacija, informatika, softver
    Izvor: Shahadat Rahman

Jedan od odgovora na sve veći problem nedostatka ne samo stručne, već ponekad i bilo kakve radne snage svakako je primjena automatizacije, robotizacije i novih tehnologija. Industrija, zgradarstvo i energetika područja su gdje se s primjenom takvih rješenja već odavno odmaklo.

U današnje vrijeme čini se da krizama nema kraja: zdravstvena, energetska, plinska, gospodarska, društvena, demografska... Za neke od njih rješenja su već dugo poznata, a za neke se čini da su još daleko. Barem dvije od spomenutih kriza, gospodarska i demografska, koje za posljedicu imaju sve veće probleme s pronalaskom odgovarajuće radne snage, mogle bi se barem djelomično ublažiti primjenom novih tehnologija i tehničkih rješenja: automatizacijom i robotizacijom proizvodnje i pružanja usluga, digitalizacijom poslovanja, primjenom pametnih rješenja u industriji, prometu i svakodnevnom životu. Osim što se time uvelike može smanjiti potreba za ljudskom radnom snagom, time se smanjuje i mogućnost pogrešaka i kvarova, preciznost raste, a tekući troškovi padaju.  

Istodobno, kao što se to već mnogo puta dogodilo u povijesti, pojavljuje se sve više sumnji pa i strahova od (prebrzog) uvođenja takvih rješenja u primjenu, a osobito onih koja se temelje na umjetnoj inteligenciji. Najbolji dokaz tome su apokaliptični filmovi i bombastični naslovi u medijima s tom temom kojih u posljednjih nekoliko godina ne manjka. S druge pak strane sve je više očito da su prednosti primjene rješenja kao što su robotizacija, automatizacija, digitalizacija, internet stvari, pametni domovi, zgrade i gradovi, autonomna vozila, plovila i letjelice mnogo veće, osobito ako se uzme u obzir da već sada rješavanje nekih složenijih zadataka u vrlo kratkom vremenu i s vrhunskom preciznošću premašuje ljudske mogućnosti. Uostalom, pametni ljudi su već odavno zaključili kako je jedina inteligencija koje se treba bojati ona ljudska, točnije njezin nedostatak.

Odgovore na neke od tih izazova, a time i inspiracije za budućnost već drugu godinu zaredom pruža konferencija Svijetla budućnost. No, ne radi se o posve novom stručnom skupu, već su u njemu objedinjena dosadašnja dva: Konferencija o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu Hrvatska 4.0 i Konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti, pametnim domovima, zgradama i gradovima. Teme novih tehnologija, robotizacije i automatizacije u industriji, zgradarstvu i energetici usko su povezane s temama pametnih domova, zgrada i gradova, a one se pak nadovezuju na temu rasvjete koja se bez novih tehničkih rješenja u elektrotehnici i automatizaciji ne može zamisliti.

Vidimo se stoga 15. veljače iduće godine na dobro poznatom mjestu, u Kongresnom centru 'Antunović' u Zagrebu.

 

Detalj sa zadnje konferencije, održane u siječnju ove godine u Zagrebu (foto: Božidar Žitnik)

TAGOVI