U zelenu energetiku E.ON Hrvatska u naredne dvije godine uložit će više od 50 mil. EUR

Autor: N. D. Objavljeno: 07.04.2023. 🕜 09:31 Lokacija: Zagreb
  • Ashkan Hosseini, član Uprave (CFO) E.ON Hrvatska (izvornik: E.ON Hrvatska, travanj 2023.)

• Ashkan Hosseini, E.ON
    Izvor: E.ON Hrvatska

E.ON Hrvatska lani je u hrvatsko i slovensko tržište uložio više od 30. mil. EUR, a u fokusu su sigurnost opskrbe, dekarbonizacija i energetska učinkovitost

Prošle godine u hrvatsko i slovensko tržište E.ON Hrvatska uložio je više od 30 milijuna eura, na što su ponosni. Investicije su prvenstveno usredotočene na dva glavna područja: dekarbonizaciju i energetsku tranziciju, te su u potpunosti usklađene s taksonomijom EU-a.

Bio je to povod za kratki razgovor s glavnim financijskim direktorom i članom Uprave E.ON Hrvatske Ashkanom Hosseinijem. "Većinom su ta ulaganja usmjerena u solarnu energiju, kogeneracije na biomasu i energetsku učinkovitost te planiramo dodatno uložiti više od 50 milijuna eura u ovo područje u sljedeće dvije godine. Naše drugo ključno investicijsko područje je sigurnost opskrbe hrvatskog tržišta s više od 25 milijuna eura planiranih ulaganja u naše poslovanje distribucije plina do 2026. godine", rekao nam je Hosseini.

 

Kako ocjenjujete dinamiku razvoja zelenih projekata u Hrvatskoj i što bi trebalo promijeniti kako bi se razvoj ubrzao? Vidite li uopće napredak u nekom segmentu i gdje vidite mogućnosti?

 

Primjećujemo značajan porast projekata obnovljivih izvora energije na hrvatskom tržištu, koji je dodatno ubrzan zbog energetske krize izazvane ratom u Ukrajini. Mnogi kupci žele ulagati u projekte obnovljivih izvora energije uglavnom vođeni dvama čimbenicima; dekarbonizacijom i energetskom neovisnošću. Investitore najviše zabrinjava neizvjesnost i dugo vrijeme potrebno za dobivanje potrebnih dozvola i priključenje na mrežu za projekte obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Imajući široku paneuropsku  perspektivu, mi kao E.ON vodimo konstruktivnu raspravu sa svim relevantnim dionicima kao što su vlasti i HEP ODS, gdje donosimo svoje iskustvo s drugih europskih tržišta na kojima su rokovi isporuke kraći, tako da možemo zajednički razviti pravi investicijski ekosustav na hrvatskom tržištu.

 

Kako ograničenje cijena na energetskom tržištu utječe na vaše poslovanje i što je s ionako zabrinjavajućim administrativnim preprekama u razvoju obnovljivih izvora?

 

Ovdje bih razlikovao izvanredne mjere, poput onih koje su prošle godine uvele vlade diljem Europe, a ovih dana i Vlada Republike Hrvatske, od tržišnog modela usmjerenog prema budućnosti. Pozdravljamo Vladine mjere kao kratkoročno olakšanje, jer donose pristupačne cijene kupcima i regulatornu stabilnost. No, trebamo gledati i puno širi kontekst. Energetsko tržište u Hrvatskoj je trenutno vrlo narušeno i bez značajnih promjena moglo bi doći do kolapsa tržišnih igrača, velikog odgađanja nužnih ulaganja u novu energetsku infrastrukturu što posljedično ugrožava golemu vrijednost i razvojni potencijal zemlje. Stoga nam je potreban konstruktivan dijalog sa svim relevantnim dionicima kako bismo oblikovali budućnost energetskog tržišta u Hrvatskoj kako bi isto bilo konkurentno u usporedbi s drugim europskim tržištima i u smislu razvoja obnovljivih izvora energije.

Izvor: E.ON Hrvatska

 

U tijeku su pripreme za veliku reformu tržišta električne energije u EU. Kako gledate na predložene promjene i što bi one mogle donijeti kupcima, posebice na ovom tržištu?

 

Energetska kriza dovela je do užurbane rasprave u Bruxellesu tijekom posljednjih mjeseci s nekim državama članicama koje su se zalagale za daljnju intervenciju na tržištu električne energije. Trenutačni tržišni model nema nekih ključnih temeljnih nedostataka i ne vjerujem da bi bilo koji drugi model bolje izdržao scenarij koji smo imali prošle godine. S druge strane, pozdravljamo modernizirani tržišni model s velikim širenjem na energetsku infrastrukturu kako bi se omogućila energetska tranzicija i sigurnost opskrbe, ali to se mora učiniti nebirokratskim pristupom koji osigurava da ostanemo konkurentni, kako nas SAD sa svojim Zakonom o smanjenju inflacije ne bi potpuno izostavio u međunarodnoj konkurenciji za kapital i investicije. Osim toga, sretni smo što vidimo inicijative poput REPowerEU koje podupiru dekarbonizaciju država članica. Dodatno dodijeljena financijska sredstva za Hrvatsku za ulaganje u obnovljive izvore energije, kako za poduzeća tako i za kućanstva, značajno će ubrzati energetsku tranziciju, jer će se tako poboljšati povrat ulaganja. Također, potrebno je značajno povećanje ulaganja u elektroenergetsku mrežu kako bi i kućanstva i poduzeća mogla pravovremeno priključiti svoje solarne elektrane.

 

 

TAGOVI