AZU prolazi kroz transformaciju i sve se više okreće zelenijoj i obnovljivoj energiji

Autor: N. D. Objavljeno: 19.10.2023. 🕜 09:11 Lokacija: Zagreb
  • Fotografija mr. sc. Marijana Krpana, ravnatelja Agencije za ugljikovodike na skupu Energija iz dubina 23. veljače 2023. (foto: Božo Žitnik, veljača 2023.)

• Seminar OIE, AZU, Marijan Krpan, Energija iz dubina - seminar OIE
    Izvor: Božidar Žitnik

Osim agilnog rada na geotermama identificirani su potencijali za hvatanje i pohranu ugljika na sjeveru zemlje

Tehnologija hvatanja i skladištenja ugljika igra ključnu ulogu u rješavanju problema emisija stakleničkih plinova iz industrijskih procesa i fosilnih goriva. Hrvatska ima veliki potencijal za geološko skladištenje CO2 u sjevernoj Hrvatskoj - pokazalo je istraživanje koje je izradila Agencija za ugljikovodike

"Osim ugljikovodika kojima se Agencija primarno bavi, od 2018. započeta  je određena energetska tranzicija i odmak od ugljikovodika  prema obnovljivim izvorima energije. Zbog geopolitičkih implikacija i izazova praćenih prirodnim smanjenjem proizvodnje ugljikovodika, Agencija prolazi kroz vlastitu transformaciju i rebranding okrećući se zelenijoj i obnovljivoj energiji poput geotermalne, geološkog skladištenja CO2 i novih mogućnosti održive hibridne energije", izjavio je Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike, u uvodnom govoru na održavanju „EUSAIR Energy Round Table on Hydrogen, Geothermal Energy and New Technologies“.

Država je u posljednjih pet godina napravila veliki napredak u aktiviranju svojih geotermalnih potencijala. Početkom lipnja zatvoreno je nadmetanje za novih šest istražnih prostora geotermalne vode u energetske svrhe, te je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo pet dozvola za istražne prostore: Leščan, Međimurje 5, Pčelić, Sječe i Kotoriba.

 

Vodik i CCS u fokusu Agencije za ugljikovodike

 

Sudjelujući na panelu „Future of geothermal energy“ direktorica Sektora za geotermalnu energiju Martina Tuschl, kazala je kako, zahvaljujući bazi bušotinskih podataka kojom Agencija za ugljikovodike raspolaže, deriskira potencijalne prostore za investitore, kojima su to dragocjeni ulazni podaci koji dobro definiraju istražne prostore i koji potvrđuju geotermalni potencijal, što investitorima značajno smanjuje rizik i troškove početnih ulaganja u istraživanje. AZU-ove najnovije aktivnosti vezane su uz analize i promicanje mogućnosti primjene novih održivih OIE tehnologija kao što su vodik i CCS.

Vesna Kučan Polak, direktorica Sektora za poslovni razvoj i nove tehnologije, govorila je o Agenciji u kontekstu Nacionalnog koordinacijskog tijela za vodik.

 

"Cilj nam je pomoći boljem povezivanju i suradnji svih zainteresiranih strana u Hrvatskoj i EU,  a time i bržoj implementaciji projekata vodika u RH.  Također, započeli smo izradu Studije plana razvoja i primjene vodika koja će definirati implementacijska područja i projekte vezane uz čisti vodik, tj. primjenu vrijednosnog lanca vodika koji se odnosi na proizvodnju, transport i distribuciju, korištenje i pohranu vodika kao i tehnologiju povezanu uz vodik.", rekla je Kučan Polak.

Govoreći o novim tehnologijama, na panel diskusiji „New Technologies in decarbonization context“, Lidija Božić, voditeljica Službe za eksploataciju govorila je o novim tehnologijama dekarbonizacije.

Hrvatska ima veliki potencijal za geološko skladištenje CO2 u sjevernoj Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje koje je izradila Agencija za ugljikovodike. Osim skladištenja ugljičnog dioksida u iscrpljenim ležištima nafte i plina, postoji i mogućnost skladištenja u dubokim slanim vodonosnicima. Uzimajući u obzir rezultate studije, identificirana je lokacija Bockovci i projekt skladišta CO2 GT CCS te je dodan kao kandidat na PCI listu, priopćio je AZU.

 

 

 

 

 

 

TAGOVI