Beč plin želi zamijeniti geotermalnom energijom za grijanje domova

Autor: N.D. Objavljeno: 16.11.2022. 🕜 10:23 Lokacija: Beč (Austrija)

Wien Energie ide prema iskorištavanju getermalnog potencijala

Bečka komunalna tvrtka dobila je zeleno svjetlo za nastavak prvog projekta geotermalnog grijanja u tom gradu. Ovaj projekt provodit će gradska tvrtka Wien Energie, a bit će predviđena izgradnja geotermalne toplane na periferiji Seestadt Asperna. Planirana geotermalna toplana imat će snagu od 20 MW – dovoljno za potrebe grijanja 20.000 kućanstava. 

Ako svi koraci budu išli prema planu, radovi na pripremama za bušenje započet će do 2023. s ciljem puštanja u pogon do 2026. Jednu desetinu ulaganja od 80 milijuna eura koje će ići u projekt doprinijet će savezna vlada. Ranije ove godine, Wien Energie je najavio ulaganje od milijardu eura za postupno ukidanje korištenja plina u Beču. Ovom investicijom proširit će se uporaba fotonapona, energije vjetra, dizalica topline i geotermalnog grijanja. 

Potencijali

Između 2016. i 2022. Wien Energie proveo je opsežno istraživanje geoloških uvjeta u Beču zajedno s partnerima iz znanstvene zajednice, istraživanja i industrije. U projekt GeoTief uključeni su, između ostalih, Savezna geološka agencija Austrije, Geo5, OMV, Sveučilište u Beču i Sveučilište u Salzburgu. Ključni rezultat projekta GeoTief je identifikacija i modeliranje konglomerata Aderklaa, sloja stijena koji nosi vodu ispod grada. Upravo će ta formacija biti predmet bušenja za geotermalno iskorištavanje. 

Prvo će se napraviti istražna bušotina za procjenu kvalitete i protoka termalne vode. Ako rezultati budu ohrabrujući, izbušit će se još dvije bušotine na dubini od oko 3000 do 3500 metara. Ove bušotine će činiti duo iz kojeg će se toplina izdvajati pomoću površinskog izmjenjivača topline. Dodatno geotermalno postrojenje za grijanje Geotermalna toplana u Aspernu planirana je samo kao pilot projekt. 

Potencijal termalne vode ispod Beča navodno je dovoljan za opskrbu toplinom do 125.000 kućanstava. Ako projekt bude uspješan, postoje planovi za do četiri duboka geotermalna sustava u Donaustadtu i Simmeringu. To će biti dovoljno za podmirivanje do jedne petine potreba za daljinskim grijanjem u Beču, objavio je portal Think geoenergy.

TAGOVI