Beč želi prvi testirati primjenu vodika u plinskoj turbini

Autor: B.O. Objavljeno: 13.01.2022. 🕜 17:06 Lokacija: Zagreb

U kogeneracijskom postrojenju testirat će se primjena vodika u stvarnim uvjetima

Vodik se smatra ključnim energentom na putu prema klimatskoj neutralnosti, posebice u proizvodnji energije. Korištenjem obnovljivih izvora može se proizvesti 'zeleni' vodik koji nema negativan utjecaj na klimu. 

Bečko gradsko energetsko poduzeće Wien Energie, njemački energetski koncern Rheinenergie, tvrtka Siemens Energy i austrijska elektroenergetska tvrtka Verbund stoga istražuju nove mogućnosti primjene vodika

U kogeneracijskom postrojenju Donaustadt, u kojem se istodobno proizvodi električna i toplinska energija i koje se nalazi u istoimenom bečkom okrugu, zajedno će testirati primjenu vodika u stvarnim uvjetima. Pritom će vodik dodati prirodnom plinu koji se uglavnom koristi kao gorivo u takvim postrojenjima. Bit će to prvi pokušaj dodavanja vodika u velikom kombiniranom postrojenju s plinskom i parnom turbinom. 

Nedavno je potpisan sporazum o suradnji, a predviđa se da će troškovi projekta iznositi gotovo 10 milijuna eura, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.

 

Presudan utjecaj 

"Beč želi biti klimatski neutralan do 2040. Upotreba 'zelenih' plinova u našim elektranama ima središnju ulogu u tranziciji u djelatnosti grijanja i na području zaštite okoliša u našem gradu. Ključan korak prema prelasku iz teorije u praksu činimo prvom probnom primjenom vodika u plinskoj turbini u svijetu. Ovaj projekt prekogranične suradnje služi kao izvrstan primjer za cijelu industriju", objasnio je Michael Strebl, predsjednik Uprave tvrtke Wien Energie. 

Ako se testiranje pokaže uspješnim, to bi moglo imati presudan utjecaj na postizanje energetske tranzicije.

"Ovo je važan korak na putu do klimatski neutralnih mreža centralnog grijanja i proizvodnje električne energije", kazao je Dieter Steinkamp, predsjednik Uprave tvrtke RheinEnergie, koji je također objasnio da bi se na ekološki prihvatljiv način moglo grijati nekoliko tisuća kuća i stanova ako im pođe za rukom 'zelenijom' učiniti proizvodnju, koja predstavlja srž takvih toplinarskih sustava. 

Direktor Verbunda Robert Koubek istaknuo je inovacije i suradnju kao odlučujuće čimbenike u postizanju klimatskih ciljeva. 

Direktor tvrtke Siemens Energy Austria Aleš Prešern je pak naglasio da su inovativne tehnologije i upotreba vodika ključ u borbi protiv klimatskih promjena.

 

Smanjenje emisija

Prvi test ove vrste u praksi provodit će se u tzv. plinskoj turbini za teške uvjete rada (heavy-duty turbina). 

Radovi na prilagodbi plinske turbine trebali bi početi već u proljeće, a nakon završetka radova 2023. godine trebao bi se početi koristiti vodik. Udio vodika najprije bi trebao iznositi 15 posto po volumenu, dok bi se poslije trebao udvostručiti. Već ovim prvim korakom emisija ugljikovog dioksida trebala bi se smanjiti za oko 33 tisuća tona godišnje. 

Saznanja dobivena na temelju testiranja primjene vodika bit će od velike važnosti i za razvoj plinskih turbina nove generacije.

TAGOVI