Bit će još energije iz dubina

Autor: B.L. Objavljeno: 29.12.2022. 🕜 09:06 Lokacija: Zagreb
  • Postrojenje GTE Velika 1 u Velikoj Cigleni pokraj Bjelovara (Foto: Maks Petković, GIU OIEH, 2019.)

• GTE Velika 1, geotermalna energija, geotermalne elektrane
    Izvor: Maks Petković, GIU OIEH

AZU je objavio natječaje za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe na šest istražnih prostora

Agencija za ugljikovodike objavila je 28. prosinca ove godine natječaje za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe na šest istražnih prostora. Radi se o zemljopisnom području Dravske potoline u kojem je dokazan značajan geotermalni potencijal. U skladu s time, potencijalnim ulagačima ponuđeni su istražni prostori na području četiri županije: Međimurske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske, na ukupnoj površini većoj od 200 km2.

Potencijal tih istražnih prostora utvrđen je pri ranijim bušenjima koja su provođena za istraživanje nafte i plina, zbog čega su sada smanjeni rizik i troškovi za buduće ulagače u te projekte. Pri tome je temperatura geotermalne vode na svim lokacijama takva da omogućava proizvodnju električne energije, dok se ukupni potencijal za proizvodnju električne energije na svim lokacijama procjenjuje na oko 600 000 MW h.

Prije raspisivanja natječaja je AZU u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja proveo potrebne pripremne radnje i pripremio natječajnu dokumentaciju. Predsjenik Uprave AZU-a to je prokomentirao riječima: "U trenutku kada globalno postoji hitna potreba za povećanom opskrbom sigurne, pouzdane i pristupačne energije s naglaskom na obnovljivu komponentu, Republika Hrvatska svoj geotermalni potencijal pretvara u neprocjenjivi resurs. Aktivacija geotermi nije nešto što se događa preko noći i Republika Hrvatska na tome intenzivno radi zadnje četiri godine. Ovi projekti sutra mogu biti okosnica zelene tranzicije i temelj energetske stabilnosti. Prema sadašnjim konzervativnim procjenama, na dosad identificiranim hrvatskim geotermalnim nalazištima mogle bi se izgraditi geotermalne elektrane ukupne snage oko 1 GW."

U skladu s time, u narednih pet godina bi u Hrvatskoj u projekte za iskorištavanje geotermalne energije trebalo biti uloženo najmanje 45 mil. eura. Pri tome je riječ o procijenjenom trošku izrade najmanje šest istražnih bušotina, odnosno po jedne istražne bušotine u svakom od spomenutih istražnih prostora. No, tek nakon što se utvrdi točan potencijal svakog prostora, može se započeti s nadzemnim radovima, odnosno izgradnjom geotermalne elektrane. Zbog svega toga se ukupna očekivana vrijednost ulaganja u takve projekte procjenjuje na više od 400 mil. eura, a time bi se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora mogla povećati za više od 600 000 MW Hh.

Početak nadmetanja započeo je 28. prosinca 2022., a krajnji rok za podnošenje ponuda je 1. lipnja 2023. godine, izvijestio je AZU.


 
 

 

TAGOVI