EK traži: samo jedna godina za dozvole za obnovljivce!

Autor: N.D. Objavljeno: 11.05.2022. 🕜 08:33 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Ubacivanje u warp-speed s dozvolama na "preferentnim područjima"

Reuters je objavio nacrt dokumenta kojim Europska unija namjerava smanjiti ovisnost o ruskim energentima i fosilnim izvorima općenito, koji podrazumijeva lakši i brži dolazak do dozvole za neke projekte obnovljivih izvora energije. Bruxelles će idući tjedan predstaviti paket mjera za dokidanje energetske ovisnosti o Rusiji kroz jačanje primjene obnovljivaca, štednju energije i povećani uvoz plina iz drugih pravaca. Kad dio tog plana Komisija će preporučiti pravila koja od država zahtijevaju da odrede područja zemljišta ili mora koja je podobno za razvoj zelenih projekata, gdje oni mogu imati nizak utjecaj na okoliš, stoji u nacrtu direktive. 

Dolazak do dozvola u tim područjima nebi smio biti duži od godinu dana, a u "iznimnim slučajevima" mogao bi se produžiti za tri mjeseca. Preferentna područja za razvoj OIE  će trebati izbjegavati zaštićene zone i rute preleta ptica, te će prioritet biti gradnja na krovovima, cestama i željezničkim koridorima, industrijska područja i javna zemlja oko njih, stoji u nacrtu koji je vidio Reuters. 

Brzo i još brže

Manji projekti do 150 kW u posebno zacrtanim preferentnim područjima trebali bi imati i brži, čak šestomjesečni postupak dolaska do dozvola, ili devet mjeseci ako postoje poteškoće oko sigurnosti ili utjecaja na elektroenergetsku mrežu. 

Trenutno u EU dolazak do dozvola traje dvije godine, što se može produžiti za godinu dana, što će vrijediti za projekte koji nisu u tim "prioritetnim zonama" koja će odrediti države. U članicama EU dolazak do dozvola nije jednostavan, zbog okolišnih razloga, lokalne opozicije i slično. Primjerice, u Grčkoj je tipično da se do dozvole za vjetroelektrane čeka osam godina, rekla je tamošnja interesna udruga. 

U Hrvatskoj, primjerice, samo ekološki aspekt uzima tri godine, jer je velik dio teritorija u mreži Natura 2000 i traže se detaljni monitorinzi. Dolazak do dozvola bit će označen kao "prevladavajući javni interes", omogučujući jednostavniju proceduru, piše Reuters, a građani će i dalje imati prilike sudjelovati u procesu. Ubrzavanje procedura neće se odnositi na projekte za iskorištavanje biomase

TAGOVI