EU će štititi vjetroenergetsku industriju od Kine

Autor: N. D. Objavljeno: 21.12.2023. 🕜 12:00 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Vjetroelektrana u sumrak (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Shutterstock

Protekcionističke mjere za spas posrnulih divova trebale bi na dražbama forsirati europske proizvođače

Sve zemlje EU osim Mađarske potpisale su zajedničku deklaraciju o zaštiti europske industrije vjetra od "nepoštene trgovinske prakse" kineskih proizvođača. Europski proizvođači vjetroturbina nisu u pozitivi, Siemens Energy zamalo je propao ranije ove godine, a drugi veliki igrači često bilježe gubitke, o čemu smo pisali na našem portalu.

Kineski proizvođači svake godine jačaju i izgleda da su spremni dominirati globalnim tržištem. I iako je mali broj kineskih vjetroturbina instaliran na europskom tlu (npr. VE Senj, kineske tvrtke Norinco), strah od probijanja ove barijere izaziva protekcionističke instinkte među državama članicama EU.

"Iako je sektor energije vjetra povijesno priča o uspjehu EU-a, suočava se s nizom izazova. Cijeli europski 'ekosustav vjetra' mora se udružiti kako bi se suočio s ovim izazovima", dodaje se.

Dokument na dvije stranice odnosi se na paket mjera koji je Europska komisija iznijela u listopadu. Konkretno, 26 potpisnika obvezuje se da će "osigurati dostatan, robustan i predvidljiv lanac vrijednosti za korištenje energije vjetra ... pokrivajući barem razdoblje 2024.-2026.", stoji u deklaraciji.

 
"Necjenovni kriteriji" na dražbama

 

Osim toga, cilj je "promicati proizvodnju visokokvalitetnih vjetroturbina s visokim standardima zaštite okoliša, inovacija, kibernetičke sigurnosti i rada" uvođenjem izmjena u nacionalne dražbe za kapacitete energije iz vjetra. Tradicionalno, nositelji projekata vjetroelektrana licitiraju za određene ugovora o opskrbi električnom energijom i natječu se oko cijene električne energije koju mogu ponuditi, pri čemu najjeftinija ponuda obično pobjeđuje.

Te dražbe sve više favoriziraju developere koji kupuju jeftinije turbine proizvedene u Kini, što je potez koji je potaknuo ustrajno lobiranje industrije vjetra da se promijeni sustav. Alat izbora EU-a sada su "dobro osmišljeni, objektivni, transparentni, nediskriminirajući, necjenovni kriteriji pretkvalifikacije ili dodjele", koji favoriziraju europske ponuditelje, kaže se u povelji. Oni će ciljati na „održivost i otpornost, kibernetičku sigurnost, poslovno ponašanje i sposobnost isporuke. Sudjelovanje građana također bi se moglo uzeti u obzir”, dodaje se u dokumentu koji se zalaže za domaću proizvodnju komponenti, inovativnost i zapošljavanje. Lobistička organizacija WindEurope vrlo je zadovoljna s deklaracijom.

 

 

TAGOVI