EU i Urugvaj: tješnja suradnja na prelasku na čistu energiju

Autor: B. O. Objavljeno: 19.07.2023. 🕜 13:35 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Trg u središtu Montevidea, glavnog grada Urugvaja (foto: Srećko Švaić, 2015.)

• Montevideo, Urugvaj, zastave
    Izvor: Srećko Švaić

EU i Urugvaj dijele cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. i prepoznaju neizostavnu ulogu energetske učinkovitosti i energije iz obnovljivih izvora u postizanju ciljeva Pariškog sporazuma

Europska unija i Urugvaj ovaj tjedan su odlučili pojačati suradnju na prelasku na čistu energiju. Naime, javlja EK, na sastanku na vrhu EU-a i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) u Bruxellesu povjerenica za energetiku Kadri Simson i urugvajski ministar vanjskih poslova Francisco Bustillo Bonasso potpisali su memorandum o razumijevanju o energiji iz obnovljivih izvora, energetskoj učinkovitosti i vodiku iz obnovljivih izvora, u nazočnosti predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i urugvajskog predsjednika Luisa Lacallea Poua

Memorandum o razumijevanju dio je programa ulaganja Europske unije, Latinske Amerike i Kariba u okviru strategije Global Gateway, koji je predsjednica von der Leyen ovaj tjedan predstavila na okruglom stolu posvećenom poslovnoj suradnji EU-a i Latinske Amerike i Kariba.

"EU i Urugvaj žele isto: poticati korištenje energije iz obnovljivih izvora u skladu s našim ambicioznim klimatskim ciljevima. I jedni i drugi smatramo da nam je potrebno transparentno i funkcionalno globalno tržište vodika utemeljeno na pravilima, s pouzdanim međunarodnim standardima i programima certificiranja kako bi se podržao prelazak na čistu energiju. Ovaj memorandum o razumijevanju osnova je za usmjeravanje i intenziviranje našeg rada na tim pitanjima jer i jedni i drugi nastojimo postići klimatsku neutralnost do 2050.", izjavila je von der Leyen.

 

Najveća moguća jasnoća

Suradnja u području istraživanja i regulatornih pitanja uključivat će rad na definicijama, metodologijama, pravilima održivosti, sustavima certificiranja i mjerama za poticanje poboljšanja energetske učinkovitosti i uvođenja vodika iz obnovljivih izvora.

Radit će se i na usmjeravanju ulaganja u ta važna područja tako što će se potencijalnim ulagačima pružiti najveća moguća jasnoća u pogledu financiranja u Europskoj uniji i Urugvaju.

Izvor: Shutterstock

"U tom se memorandumu naglašava da ulaganja u energiju iz obnovljivih izvora, energetsku učinkovitost te vodik iz obnovljivih izvora i njegove derivate moraju biti u skladu s relevantnim zakonodavstvom o zaštiti morskog i kopnenog okoliša u EU-u i Urugvaju kako bismo istodobno rješavali klimatsku i krizu bioraznolikosti. Nadalje, u politikama kojima se promiču energetska učinkovitost, energija iz obnovljivih izvora te vodik iz obnovljivih izvora i njegovi derivati trebali bi se na odgovarajući način uzeti u obzir zaštita, očuvanje i obnova vodnih sustava i ekosustava povezanih s vodom", izvijestila je EK

EU i Urugvaj dijele cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. i prepoznaju neizostavnu ulogu energetske učinkovitosti i energije iz obnovljivih izvora u postizanju ciljeva Pariškog sporazuma.

 

Otvoreno okruženje

Europska komisija koordinira razvoj i provedbu programa ulaganja EU-a i Latinske Amerike i Kariba u okviru strategije Global Gateway. Taj je program iskaz političke predanosti suradnji i prepoznavanju pravednih prilika za zelena i digitalna ulaganja u Latinskoj Americi i Karibima, pri čemu će obje te regije imati koristi od otvorenog okruženja izgrađenog na temelju sporazuma o trgovini i ulaganjima. K tome će se doprinijeti postizanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja. 

U programu je istaknuto više od 130 ilustrativnih projekata u zemljama Latinske Amerike i Kariba za poticanje pametnih ulaganja kojima se promiče održivi rast u ključnim djelatnostima kao što su zdravstvo, energija iz obnovljivih izvora, digitalna povezivost, kritične sirovine, istraživanje i inovacije.

Program će se provoditi putem inicijativa Tima Europa:  EU, njegove članice, institucije za financiranje razvoja uključujući Europsku investicijsku banku (EIB), agencije za kreditiranje izvoza i svi drugi javni izvori financiranja surađivat će u javno-privatnim partnerstvima s privatnim sektorom.

TAGOVI