Europska skladišta su prepuna solarnih panela kojima je pala cijena

Autor: N. D. Objavljeno: 10.10.2023. 🕜 08:00 Lokacija: Zagreb
  • Dio fotonaponskog sustava, odnosno sunčane elektrane (izvornik: Crisferra / Shutterstock, 2011.)

• fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi, sunčane elektrane
    Izvor: Crisferra / Shutterstock

Rapidan pad vrijednosti robe u skladištima sve je veći uteg za europsku industriju

Ukupni kapacitet svih neprodanih solarnih panela pohranjenih u europskim skladištima povećao se s oko 40 GW sredinom srpnja na približno 80 GW krajem kolovoza, prema novim brojkama koje je za PV magazin prikupila norveška konzultantska tvrtka Rystad Energy. Problem je u tome što im vrijednost rapidno opada od početka godine, što predstavlja sve veći problem industriji.

Europa je u prvih osam mjeseci 2023. uvezla otprilike 78 GW, što već znatno nadmašuje ono što će biti instalirano na krovove ove godine”, rekao je Marius Mordal Bakke, viši analitičar opskrbnog lanca u Rystad Energyju. “Iako podaci o uvozu trenutno nisu dostupni nakon kolovoza ove godine, višak panela od kolovoza bi se povećao na oko 80 GW. Osim ako ne vidimo značajno usporavanje isporuka u Europu, ovaj broj bi mogao premašiti 100 GW do kraja ove godine”, konstatiraju konzultanti.

Udio komunalnih i krovnih instalacija u Europi trebao bi biti oko 45%—55% ove godine, a velika većina zaliha namijenjena je baš za takve projekte, na krovovima kuća i zgrada u privatnom vlasništvu i u industriji.

 
Pad cijena, ali nema olakšanja

 

Kako cijene padaju, a naizgled nema olakšanja, FN paneli kupljeni i smješteni u skladišta gube vrijednost svakim danom. „PERC moduli koje je europski distributer kupio i skladištio za 0,23 USD/W u ožujku danas imaju prosječnu spot cijenu od 0,16 USD/W, što bi vrlo vjerojatno moglo biti 0,15 USD/W sljedeći mjesec, što znači da bi netko bio potaknut prihvatiti niže ponude očistiti zalihe prije nego što izgube previše svoje vrijednosti,” naglasio je Mordal Bakke. Rystad Energy procjenjuje da je ukupna vrijednost 40 GW modula pohranjenih sredinom srpnja bila oko 7 milijardi eura, prema izvješću objavljenom u to vrijeme. S trenutnim razinama cijena, međutim, oni bi sada vrijedili oko 6 milijardi eura.

 

Analitičar je primijetio da bi i distributeri proizvođača koji upravljaju vlastitim skladištima u Europi mogli biti pogođeni pritiskom na cijene. “Pogođeni su na način da bi željeli osloboditi zalihe prije nego što 'stari' moduli izgube previše vrijednosti, dok također stvaraju mjesta za novu generaciju modula n-tipa za kojima je veća potražnja i koji brzo postaju cjenovno konkurentniji s PERC-om“, kaže Bakke.

 

Razlika u cijenama između proizvoda modula različitih proizvođača nedavno se povećala, uglavnom zbog različitih strateških izbora. Dok neki proizvođači odlučuju smanjiti proizvodnju suočeni s prekomjernom ponudom i padom cijena, drugi proizvođači smanjuju svoje cijene u ponudi i 'stišću' svoju bruto dobit kako bi povećali svoj tržišni udio. Industrija se nedavno obratila Europskoj komisiji, otvorenim pismom u kojem objašnjavaju da im je poslovanje jako otežano zbog ovog problema, objavio je PV Magazine.

 

TAGOVI