Europski offshore snažniji za 2,1 GW

Autor: B. O. Objavljeno: 24.08.2023. 🕜 10:00 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Pučinska ('offshore') vjetroelektrana  (izvornik: Lance Bellers / Shutterstock, 2008.)

• pučinske vjetroelektrane, offshore vjetroelektrane, vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Lance Bellers / Shutterstock

Konačne odluke o ulaganju donesene su i za dodatnih pet GW nakon određenih kašnjenja u prošloj godini

Snaga novih pučinskih (offshore) vjetroelektrana u Europi uvećana je za 2,1 GW u prvoj polovini godine. Pritom valja naglasiti kako su konačne odluke o ulaganju (FID) donesene i za dodatnih pet GW nakon određenih kašnjenja u prošloj godini. 

Ukupna snaga europskih odobalnih vjetroelektrana tako je dosegnula 32 GW. U tome su prednjačili novi vjetroenergetski projekti koji su ostvareni u Nizozemskoj, na koje je otpadalo više od polovice dodane snage. Zatim, slijede Ujedinjena Kraljevina, Njemačka i Norveška. 

Dodana snaga nedovoljna je za dostizanje razine koja je potrebna za postizanje europskih energetskih i klimatskih ciljeva te Europa mora ubrzati korak, smatra udruženje WindEurope. Naime, drži WindEurope, snaga pučinskih vjetroelektrana u Europskoj uniji trebala bi se uvećavati prosječno za 11 GW godišnje do konca desetljeća. 

 

Konačne odluke o ulaganju

Europa stoga treba proširiti svoj lanac opskrbe za offshore projekte kako bi podržala to povećanje te su potrebna ulaganja u tvornice, radnu snagu i infrastrukturu, što se pak ne odvija dovoljno brzo. Također, Europa treba ispraviti i određene propise, npr. izdavanje dozvola, kako bi išla na ruku ulaganjima. K tomu, potrebna je javna podrška.

Prošle godine nije bilo nijednog novog ulaganja u velike pučinske vjetroelektrane u Europi. Konačne odluke o ulaganju bile su odgođene jer je inflacija povećala troškove projekta, a ulagači su bili uplašeni državnim intervencijama na tržištu električne energije.

Međutim, stvari su krenule nabolje u ovoj godini. Šest velikih projekata ostvarilo je konačne odluke o ulaganju i ukupne investicije od 15 milijardi eura te snagu od pet GW. No, neka su ulaganja i dalje odgođena, a mnogi ulagači i dalje oklijevaju, javlja WindEurope.

TAGOVI