Federacija BiH zabranila gradnju malih hidroelektrana

Autor: N.D. Objavljeno: 08.07.2022. 🕜 08:51 Lokacija: Sarajevo (BiH)

Višegodišnji napor građana i ekologa zbog devastacija u BiH urodio je plodom

Federacije BiH (FBiH) u četvrtak je definitivno zabranile izgradnju malih hidroelektrana, nakon što su to godinama tražili građani. Gornji Dom naroda Parlamenta Federacije BiH prihvatio je izmjene Zakona o električnoj energiji kojim se ne dopušta izgradnja novih malih hidroelektrana do 10 MW. To je postignuto izmjenama Zakona o električnoj energiji s 33 glasa "za", jedan suzdržan i bez glasova protiv, a on predviđa zabranu planiranja i izgradnje novih malih hidroelektrana u FBiH. Revizija dosadašnjih dozvola, koja je tražena, nije podržana. 

Riječ je o možda najvećem okolišnom i javnozdravstvenom problemu u susjednoj državi, o kojem se govori desetljećima, ali do sada nije bilo zakonske zabrane njihove gradnje. U pogonu je trenutno čak 120 malih hidroelektrana, od čega 69 u Federacija i 51 u Republici Srpskoj. U pripremi ih je čak 353 (207 u Federaciji i 146 u Republici Srpskoj). Po tim brojkama je susjedna država europski rekorder.

Devastacija za malo električne energije 

Usvajanjem ovog zakona u Domu naroda omogućeno je njegovo stupanje na snagu budući da ga je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Novim stavom u članu 78. precizirano je i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, izuzev za one na gravitacionim vodovodima. Ekološki aktivisti navodili su kako male hidroelektrane proizvode svega 2.54% električne energije u Federaciji BiH, a da su istodobno ekološke štete od izgradnje višestruko veće. 

Sve brojniji ekološki aktivisti kažu da se slobodno može reći da nije bilo male HE u BiH koja je izgrađena legalno, bez da im s vremenom nisu rušene okolišne dozvole jer su nezakonito izdane, temeljem pogrešnih parametara i s nesagledivom štetom za zajednicu. Peticijom je Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine prikupljeno 50.000 potpisa za njihovu zabranu.

No, brojne elektrane su nastavile s radom, iako je kvaliteta pitke vode i njezina dostupnost građanima nerijetko bila ugrožena. Zbog toga su diljem BiH organizirane grupe građana krenule u sudsku borbu protiv tih elektrana, pa i na međunarodnim sudovima, tužeći državu. Ima primjera da su elektrane sudski ostale bez ekoloških pa i građevinskih dozvola, ali pošto su izgrađene, zbog bezvlašća u BiH jednostavno su nastavile s radom.  

TAGOVI