Glavnina zemalja na svijetu još se nije obvezala po Pariškom sporazumu

Autor: N. D. Objavljeno: 04.06.2024. 🕜 10:31 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Ilustracija zaštite Zemlje - okoliša i prirode (izvornik: Pedro Tavares / Shutterstock, 2013.)

• Zemlja, zaštita okoliša, zaštita prirode
    Izvor: Pedro Tavares / Shutterstock

Klimatski planovi trebali bi postati akcijski planovi... i tu ima optimizma

Klimatski planovi zemalja još nisu u skladu s ciljem da se utrostruče kapaciteti obnovljive energije globalno do 2030. koji je postavljen na klimatskom summitu COP28 u Dubaiju prošle godine, navodi se u utorak u izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA). Cilj bi uključivao povećanje instaliranog kapaciteta obnovljive energije na najmanje 11 000 gigavata (GW) do kraja desetljeća, u usporedbi s 4 209 GW 2023. godine.

Vrlo malo zemalja - tek njih 14 od ukupno 194, uključilo je specifične ciljeve za ukupni kapacitet zelene energije za 2030. u svoje obveze prema klimatskom paktu Pariškog sporazuma, koji se nazivaju nacionalno određeni doprinosi (NDCS).

Službene obveze u trenutnim NDC-ima iznose 1.300 GW ili tek 12% onoga što je potrebno za postizanje cilja globalnog utrostručenja postavljenog u Dubaiju, konstatirala je IEA. Nacionalni ciljevi vlada u gotovo 150 zemalja diljem svijeta idu dalje od obveza prema NDC-ima, što odgovara gotovo 8000 GW instaliranih obnovljivih kapaciteta do 2030. godine.

To znači da kad bi zemlje uključile sve svoje postojeće politike, planove i procjene u svoje nove NDC-ove koji bi trebali biti predstavljeni sljedeće godine, oni bi odražavali 70% onoga što je potrebno do 2030. za postizanje cilja utrostručenja, ali svijet bi i dalje imao 30 % manje od cilja.

"Ovo izvješće jasno pokazuje da je cilj utrostručenja ambiciozan, ali dostižan, ali samo pod uvjetom da vlade brzo pretvore obećanja u akcijske planove", rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol, javlja Reuters.

Zemlje su morale predati svoje nove ili ažurirane NDC-ove svakih pet godina nakon 2020. tako da sljedeće godine moraju uključiti revidirane ambicije za 2030. Sastanak UN-a o klimi održava se u Bonnu, u Njemačkoj, od 3. do 13. lipnja kako bi se radilo na novom krugu planova, među ostalim pitanjima kao što je financiranje klimatskih promjena.

TAGOVI