Hrvatskoj 119,8 milijuna eura iz Fonda za modernizaciju

Autor: B. O. Objavljeno: 05.01.2023. 🕜 10:00 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Fotonaponski moduli (FOTO: Asia Chang, 2023.)

• sunčeva energija, fotonaponski sustavi, fotonaponski moduli sunčane elektrane
    Izvor: Asia Chang

Sredstva za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i baterijsku pohranu energije

U drugoj godini rada iz Fonda za modernizaciju isplaćeno je 4,11 milijardi eura za potporu 61 projektu u osam zemalja korisnica u području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, modernizacije elektroenergetskih mreža i energetske učinkovitosti u energetici, industriji, zgradarstvu i prijevozu te zamjene proizvodnje ugljena gorivima koja proizvode manje ugljika. 

Ti će projekti pridonijeti modernizaciji energetskih sustava, smanjenju emisija stakleničkih plinova u energetici, industriji, prometu i poljoprivredi te poboljšanju energetske učinkovitosti. Tako će se tim članicama pomoći da ostvare svoje klimatske i energetske ciljeve za 2030. i ubrzaju zelenu tranziciju EU-a, izvijestila je Europska komisija.

Ovogodišnje su zemlje primateljice Hrvatska (119,8 milijuna eura), Češka (1,34 milijarde eura), Estonija (62,4 milijuna eura), Mađarska (74,3 milijuna eura), Litva (85 milijuna eura), Poljska (643,2 milijuna eura), Rumunjska (1,39 milijardi eura) i Slovačka (399,5 milijuna eura).

U lipnju 2022. već je bilo isplaćeno 2,4 milijarde eura za potporu 45 prijedloga za ulaganja, što se sada dopunjuje isplatom u iznosu od 1,71 milijarde eura kako bi se pomoglo u pripremi dodatnih 16 prijedloga za ulaganja.
 

Rok za podnošenje prijedloga

Primjeri prijedloga koji su primili financijska sredstva je proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i baterijska pohrana energije kao potpora elektroenergetskoj mreži u Hrvatskoj. 

Zatim, Češka je primila financijska sredstva za modernizaciju sustava javne rasvjete u općinama, prelazak s ugljena na biomasu i plin u centraliziranom sustavu grijanja i postrojenjima u okviru ETS-a te povećanje energetske učinkovitosti, Estonija za energetski učinkovit javni prijevoz s niskom razinom emisija, a Mađarska za optimizaciju, digitalizaciju i automatizaciju proizvodnih procesa kako bi se u toj zemlji smanjila potrošnja električne energije i materijala. 

Shutterstock

Osim toga, Litva je primila financijska sredstva za obnovu javnih zgrada, povećanje energetske učinkovitosti i razvoj kapaciteta za proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora, Poljska za izgradnju postrojenja za grijanje koja koriste obnovljive izvore i poboljšanje energetske učinkovitosti u industriji, Rumunjska za gradnju osam fotonaponskih sustava i dviju elektrana s kombiniranim ciklusom (kako bi se proizvodnja električne energije iz lignita zamijenila obnovljivim izvorima) te modernizaciju elektroenergetskih mreža, a Slovačka za sanaciju i proširenje mreže centraliziranoga grijanja i hlađenja te projekte dekarbonizacije u industriji. 

"Rok u kojem članice korisnice trebaju podnijeti prijedloge za ulaganja kako bi zatražile potporu iz Fonda za modernizaciju u sljedećem ciklusu je 19. siječnja za neprioritetne prijedloge i 16. veljače za prioritetne prijedloge", objavila je koncem protekle godine EK.

Fond za modernizaciju financira se prihodima od dražbi emisijskih jedinica iz sustava EU-a za trgovanje emisijama, a cilj mu je pružiti potporu 10 zemalja EU-a s nižim prihodima u prijelazu na klimatsku neutralnost. Države korisnice su Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka.

TAGOVI