IEA ima nove projekcije za globalni razvoj obnovljivaca 2023.

Autor: N. D. Objavljeno: 02.06.2023. 🕜 09:43 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Vjetroturbina VE Trtar Krtolin (foto: ZP 2008.)

• VE Trtar Krtolin, vjetroelektrane, vjetroturbine, vjetroagregati, vjetroenergija
    Izvor: Z.P.

Renewable Energy Market Report pokazuje da će se globalni kapaciteti ove godine povećati za trećinu

Očekuje se da će se ove godine globalno povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije porasti za trećinu, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U svom ažuriranom Izvješću o tržištu obnovljive energije, IEA je rekla da će novi obnovljivi kapaciteti diljem svijeta skočiti za 107 GW, što je najveće apsolutno povećanje ikada, na više od 440 GW u 2023. godini. Očekuje se da će sljedeće godine ukupni globalni kapacitet obnovljive električne energije porasti na 4.500 GW, što je jednako ukupnoj proizvodnoj snazi Kine i SAD-a zajedno.

"Ove godine svijet je spreman dodati rekordnu količinu obnovljivih izvora energije u elektroenergetske sustave – više od ukupnog kapaciteta Njemačke i Španjolske zajedno.", rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

 

Europa je uštedjela 100 mlrd. EUR-a svojim obnovljivcima

 

U Europi je rast obnovljive energije u središtu odgovora bloka na energetsku krizu nakon rata u Ukrajini. Procjenjuje se da su novoinstalirani solarni i kapaciteti vjetra uštedjeli potrošačima električne energije u EU-u 100 milijardi EUR tijekom 2021. – 2023. zamjenom skuplje proizvodnje iz fosilnih goriva. Veleprodajne cijene električne energije u Europi bile bi 8% više 2022. bez dodatnih obnovljivih kapaciteta, navodi se u novom izvješću IEA-e.

Nove mjere politike također pomažu u značajnom povećanju kapaciteta u SAD-u i Indiji u sljedeće dvije godine. Također se očekuje da će Kina činiti gotovo 55% globalnih novih kapaciteta i 2023. i 2024., objavila je IEA.

 

Izvor: MaxFX / Shutterstock

 

Dodatni sunčani kapaciteti činit će dvije trećine ovogodišnjeg povećanja, a očekuje se da će nastaviti rasti i 2024. Visoke cijene električne energije potaknule su brži rast krovnih solarnih sustava, navodi se u izvješću.

Prognoza za povećanje kapaciteta u Europi revidirana je naviše za 40% u odnosu na razdoblje prije ruske invazije na Ukrajinu, što je navelo mnoge zemlje da potaknu korištenje solarne energije i vjetra kako bi smanjile svoju ovisnost o ruskom prirodnom plinu. Rast je potaknut visokim cijenama električne energije koje su male krovne FN sustave učinile financijski privlačnijim te povećanom potporom politike na ključnim europskim tržištima, posebno u Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj.

 
Ključne su vladine politike

 

Iako se konkurentnost fotonapona na vjetar i solarnu energiju poboljšala od prošle godine, vladine politike moraju se prilagoditi promjenjivim tržišnim uvjetima, posebno za dražbe obnovljive energije, koje su bile manje od rekordnih 16% u 2022.

Štoviše, politike se moraju usredotočiti na pravovremeno planiranje i ulaganja u mreže kako bi se na siguran i troškovno učinkovit način integrirali visoki udjeli varijabilnih obnovljivih izvora energije u elektroenergetske sustave. Više zemalja u Europi, uključujući Španjolsku, Njemačku i Irsku, vidjet će da će zajednički udio vjetroelektrana i solara u ukupnoj godišnjoj proizvodnji električne energije porasti iznad 40% do 2024. godine.

Izvor: Shutterstock

 

Predviđa se da će povećanje kapaciteta vjetroelektrana porasti za gotovo 70% u 2023. u odnosu na prethodnu godinu zbog dovršetka projekata koji su bili odgođeni zbog ograničenja zbog COVID-a u Kini i problema s lancem opskrbe u SAD-u i Europi.

Međutim, daljnji rast u 2024. ovisit će o tome mogu li vlade pružiti veću političku podršku za rješavanje izazova u smislu izdavanja dozvola i dizajna dražbi kapaciteta, dodaje se u izvješću.

Iako se konkurentnost fotonapona na vjetar i solarnu energiju poboljšala od prošle godine, aukcije obnovljivih izvora energije bile su ispod upisanih za rekordnih 16% u 2022. godini.

Također je potrebno više ulaganja u nadogradnju mreža., zaključuje izvještaj IEA.

TAGOVI