Kako do još više energije iz podzemlja?

Autor: B.L. Objavljeno: 13.11.2023. 🕜 13:56 Lokacija: Osijek
  • Panorama Osijeka (izvornik: Hieronymus / Shutterstock, 2023.)

• Osijek, Slavonija, Drava, Osječko-baranjska županija
    Izvor: Hieronymus / Shutterstock
  • Vanjske jedinice dizalica topline (izvornik: Shutterstock, 2015.)

• dizalice topline
    Izvor: Shutterstock

Cilj projekta PLIGES je stvoriti bazu podataka i GIS kartu izvedenih sustava koji iskorištavaju toplinu plitkih geotermalnih izvora

Kada se udruže timovi s Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, rezultat može biti samo vrhunski. Jedan od zadnjih primjera takve suradnje je projekt PLIGES koji je spojio te dvije visokoškolske ustanove s tvrtkom TT Inženjering iz Zaboka. Cilj tog projekta s punom nazivom 'Mapiranje plitkih geotermalnih sustava u Republici Hrvatskoj' je stvoriti bazu podataka i GIS kartu izvedenih sustava koji iskorištavaju toplinu plitkih geotermalnih izvora, tj. plitkih slojeva tla i podzemnih voda. Radi se o energiji iz neposredne okolice koja se s pomoću dizalica topline u izvedbama tlo - voda i voda - voda može tada koristiti za grijanje, pripremu potrošne tople vode pa i za hlađenje. Do sada takve baze i karte nije bilo pa će, kada one budu dovršene, to značajno olakšati projektiranje i izvođenje takvih sustava.

Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Hrvatske u okviru provedbe Programa ‘Energija i klimatske promjene’. Ukupna vrijednost projekta je 197 950,75 eura, a stopa financiranja bespovratnim sredstvima 100%. Započeo je 1. veljače 2023. i trajat će 30. travnja 2024. godine.

U sklopu projekta predviđeno je održavanje nekoliko radionica na kojima će se stručna i šira javnost upoznati s njegovim ciljevima, ali i svime što je do tog trenutka ostvareno. Prva od njih održana je u prostorima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ni kiša ni hladnije vrijeme, a ni kraj radnog tjedna nisu utjecali na posjećenost i budnost sudionika radionice. Uz dobro raspoloženje i kvalitetna izlaganja, razvila se sjajna rasprava i sve upućuje na dobar projekt koji će iznjedriti kvalitetne zaključke. Svakako se treba veseliti nastavku priče o PLIGES-u.

 

TAGOVI