Predstavljen je projekt Topusko - pametni termalni grad

Autor: N. D. Objavljeno: 16.11.2023. 🕜 09:57 Lokacija: Topusko
  • Hotel 'Toplica' u Topuskom (izvornik: Lječilište Topusko, 2023.)

• Topusko, hoteli, Banovina
    Izvor: Lječilište Topusko

Lječilište Topusko pionir je zelenog turizma zahvaljujući geotermalnim izvorima, a sada se koplje želi baciti dalje...

Topusko je prva hrvatska općina koja koristi geotermalnu vodu na kaskadni način za grijanje mjesta, balneoterapiju i bazenske svrhe te se s pravom smatra liderom u području zelenog i lječilišnog turizma, zaključci su konferencije održane u Lječilištu Topusko.

Lječilište Topusko i društvo TOP-TERME d.o.o., uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Općine Topusko, provode više projekata održivog razvoja zdravstvenog, turističkog, ugostiteljskog, energetskog i općenito gospodarskog aspekta razvoja Topuskog. Pod jedinstvenim nazivom “Topusko pametni termalni grad” objedinjeno je više inovativnih inicijativa kojima je zajedničko da se temelje na sveobuhvatnom korištenju geotermalne vode i energije i da predstavljaju jedinstvenu inicijativu ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji.  

 
Partnerstvo s Islanđanima

 

Projekt je financiran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje RH u iznosu od 421.485,80 EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Nositelj projekta je Lječilište Topusko, a projektni partneri su društvo TOP-TERME d.o.o. te poduzeće EFLA s Islanda.

Cilj projekta je izrada tehničke dokumentacije za proširenje toplovodne mreže, povećanje broja korisnika te veća iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije.

Konferencija i radionica projekta “Topusko Pametni Termalni Grad” okupila je ovaj tjedan partnere istoimenog projekta, stručnjake iz Agencije za ugljikovodike, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Sveučilišta u Zagrebu te relevantne tvrtke iz sektora.

Korištenje geotermalne vode kao energenta započelo je 80-ih godina bušenjem 4 geotermalne bušotine sa temperaturom vode od 64 stupnja i izdašnosti od 4,7 mil. m3 vode godišnje.  Danas su u funkciji tri od četiri geotermalne bušotine. Bušotine TEB-1 i TEB-3 snabdijevaju toplinskom energijom manji krug vanjskih potrošača u neposrednoj  blizini. Trenutnim režimom rada iskorištava se samo dio dostupne geotermalne energije iz bušotina.

 
Županija želi toplinsku mrežu

 

Projekt „Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način“, ukupne vrijednosti 27 mil. EUR je prijavljen za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva turizma i sporta, piše portal PS.

Do sada je završeno nekoliko faza provedbe – energetska obnova i uređenja dijela zgrade Petrova gora, radovi zamjene dijela toplovodne mreže, rekonstrukcija Centralne toplinske stanice te uvođenje pametnog sustava upravljanja i nadzora u sklopu projekta REWARDHeat, programa Obzor 2020 i izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju hotela Toplica“, objasnio je ravnatelj Lječilišta Topusko i direktor društva TOP-TERME d.o.o. dr. Domagoj Mosler.

Cilj sisačko-moslavačke županije je da se proširi geotermalna mreža, da se svako kućanstvo poveže na toplinsku mrežu te da su u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pokrenute aktivnosti da se geotermalna voda u pilot projektu  iskoristi za stakleničku proizvodnju.

Ono što Lječilište Topusko čini idealnim mjestom za rehabilitaciju i liječenje, odnosno jednim od najkvalitetnijih izvora zdravlja na području Hrvatske i šire, je upravo ljekovita geotermalna voda koja se danas koristi iz tri bušotine dubine od 80 do 220 m. Termalna voda u Topuskom po kvaliteti je druga u Europi. Ova ljekovita termalna voda je hipertermna, prosječne temperature oko 64°C, a zanimljivo je da su u proteklih 200 godina njezin sastav i kakvoća ostali nepromijenjeni. Posebnost Lječilišta Topusko je i ljekovito blato, odnosno peloid.  

 

TAGOVI