Milijarda eura za ekološki prihvatljivu opskrbu energijom

Autor: B.O. Objavljeno: 06.05.2022. 🕜 13:20 Lokacija: Beč (Austrija)

Ulaganja u geotermalnu energiju, dizalice topline i, među ostalim, sunčane elektrane

Bečka tvrtka za opskrbu energijom Wien Energie u sljedećih će pet godina uložiti milijardu eura u geotermalnu energiju, dizalice topline, izgradnju fotonaponskih sustava te vjetroelektrana, a sve s ciljem postizanja postupne neovisnosti od fosilnih goriva. 

Ta tvrtka planira svoj energetski sustav potpuno restrukturirati kako bi usto zaštitio klimu i stabilizirao cijene energenata, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča

Wien Energie do 2027. godine planira uložiti 1,29 milijardi eura u različite projekte. Ukupno 625 milijuna eura bit će uloženo u proizvodnju toplinske energije, a daljnjih 334 milijuna osigurat će se za projekte u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. K tomu, 90 milijuna eura izdvojit će se za klimatski prihvatljivo hlađenje, 160 milijuna eura u digitalizaciju, elektromobilnost i telekomunikacije te 90 milijuna eura u energetsku sigurnost.

 

Toplinska energija 

Ta bečka tvrtka najveći potencijal vidi u korištenju Sunčeve energije, odnosno u izgradnji fotonaponskih sustava. Samo je prošle godine ta tvrtka izgradila više od 60 sunčanih elektrana, a u pogon je puštena i najveće takvo postrojenje u Austriji snage više od 11,45 MW.  Wien Energie trenutačno radi na 400 projekata, čija ukupna snaga prelazi 600 MW, od malih fotonaponskih sustava na krovovima do velikih postrojenja snage 10 MW. 

Tvrtka također ulaže i u proizvodnju energije korištenjem vjetra te tijekom godine želi postići kapacitet vjetroelektrana od 200 MW. 

Ključnu ulogu u dekarbonizaciji grada ima grijanje iz toplana. Predviđa se da će 2040. čak 56 posto opskrbe toplinom preuzeti toplane. Wien Energie pritom fokus stavlja na razvoj rješenja opskrbe daljinskim grijanjem izravno u naseljima ili stambenim zgradama. 

Također, puno se ulaže u alternativna postrojenja za proizvodnju toplinske energije. Još je u ožujku 2019. u gradskom okrugu Simmering u pogon puštena najveća dizalica topline u srednjoj Europi koja koristeći višak topline grije približno 25.000 kućanstava ekološki prihvatljivom toplinskom energijom. Tako se smanji emisija ugljikova dioksida za oko 40.000 tona godišnje.

 

Klimatska neutralnost 

Osim toga, ta tvrtka planira u sljedećih 10 godina povećati proizvodnju toplinske energije iz obnovljivih izvora na više od 50 posto. 

Velika se nada ulaže u geotermalnu energiju, a toplina iz prvog geotermalnog postrojenja trebala bi se dobiti u naredne tri do četiri godine. 

Vodik kao ključni energent na putu prema klimatskoj neutralnosti također se nalazi u središtu aktivnosti te bečke tvrtke. Sredinom 2022. kreće se s izgradnjom postrojenja za proizvodnju vodika elektrolizom vode, a u isto vrijeme planira se testiranje primjene vodika u plinskoj turbini. 

Usto se istražuju bioplinovi te materijali iz recikliranog otpada, kao i različite tehnologije pohrane energije.

TAGOVI